Praha otevřela data o hromadné dopravě. V Google Mapách už najdeme i zpoždění a mimořádnosti na trase

Ondřej HolzmanOndřej Holzman

mhd-google-maps-praha
0Zobrazit komentáře

Cestování po Praze a okolí v prostředcích městské hromadné dopravy je od nového roku opět o něco jednodušší. Organizace ROPID ve spolupráci s Dopravním podnikem hlavního města Prahy a dalšími dopravci publikovala v otevřené formě data o veřejné dopravě, což znamená, že cestující budou mít ve svých aplikacích přesná data o poloze či odjezdu vlaků a autobusů včetně různých mimořádností. Jako první všechny novinky integrovaly Google Mapy.

Přímo v Google Mapách si mohou cestující vyhledat spojení v celé síti Pražské integrované dopravy, a to nově i včetně vlaků a informací o mimořádnostech na všech linkách v síti PID, což se týká Prahy a Středočeského kraje. V případě, že se na naplánované cestě objeví nějaká mimořádnost, bude nově cestující v reálném čase upozorněn. Vedle toho uvidí také informace o jízdném a zároveň byly upraveny barvy dopravních prostředků, aby odpovídaly skutečnosti.

Soukromí dopravci zase začínají k odjezdům autobusů doplňovat informace o aktuálních zpožděních svých linek, které jsou zapojeny do dispečerského systému ROPIDu, což jsou zejména příměstské spoje. Přímo v Google Mapách tak nově vidíte i aktuální zpoždění autobusů. Pražská integrovaná doprava je vůbec prvním systémem v Česku, který aktuální reálná data o provozu ve strojově čitelném formátu poskytuje. Všechna je lze najít zde.

mhd-praha-google-maps-android

„Naší prioritou je co největší otevřenost dat o životě ve městě, proto chceme v tomto nastoleném trendu pokračovat, zejména v otázce co nejrychlejšího zpřístupnění aktuálních dat o polohách vozidel pražského Dopravního podniku, což je pro cestující naprosto zásadní informace,“ uvádí náměstek primátora hl. m. Prahy a radní pro oblast dopravy Adam Scheinherr. Například data o vlacích a linkách tramvají a autobusů Dopravní podniku se teprve budou integrovat.

U vlakových linek Dopravního podniku už sice má ROPID data k dispozici, ale je třeba je zpracovat a převést do strojově čitelného formátu, který pak mohou snadno využít další služby. Vedle Google Map už je postupně začínají integrovat také celostátní aplikace IDOS nebo Seznam, ale zatím mají například jen zpoždění, nikoliv hlášení i mimořádnostech. Co se týče dat o poloze tramvají a autobusů, jež patří pod Dopravní podnik a které jsou velmi žádané, zatím není jasné, kdy je bude možné zveřejnit, protože je Dopravní podnik stále neuvolnil.

Diskuze (0)

Novinka

Anonym