Petr Václavek spouští po měsících vývoje beta verzi aplikace Foodgroot na srovnávání kvality potravin

Nela VítováNela Vítová

0Zobrazit komentáře

Úroveň kvality českých potravin ve srovnání s dalšími evropskými zeměmi je všeobecně diskutovaným tématem již několik let. Potraviny spotřebitele často klamou lákavým reklamním sdělením či vizuálně příjemným obalem, zatímco nám jejich opravdová kvalita zůstává skryta. Až dosud neexistoval žádný veřejně přístupný zdroj, který by shromažďoval veškerá data o určité potravině, pomineme-li její obal či informace z internetu a dalších diskuzních fór. To vadilo i českému marketérovi Petru Václavkovi, který viděl, že právě taková služba u nás v Česku, ale i v dalších zemích chybí, a tak se ji rozhodl vytvořit.

O spuštění aplikace Foodgroot se mluví již několik měsíců, dnes po dlouhých přípravách konečně spatří světlo světa její beta verze pro registrované uživatele, kteří ji budou moci začít ihned využívat. Foodgroot je databází potravin, která svým uživatelům pomocí mobilní aplikace nabídne po naskenování čárového kódu potraviny veškeré informace o její kvalitě.

petr-vaclavek

Foto: Foodgroot

Petr Václavek

Petr Václavek chtěl, aby byly informace co možná nejpodrobnější, a tak aplikace zobrazuje data, jako je využití technologií při výrobě a zpracování, biochemické složení, přidané látky, GMO, původ potravin, doba převozu, certifikace kvality a také hodnocení samotných uživatelů. Právě hodnocení od ostatních bude sloužit jako jeden z hlavních ukazatelů kvality a bude důležitým hlediskem, na základě kterého se mohou lidé rozhodnout.

Pro zjištění informací o potravině je třeba pouze načíst její čárový kód, díky kterému aplikace ihned zobrazí komplexní přehled o kvalitě dané potraviny i její hodnocení, jak si vlastně stojí vůči ostatním v dané kategorii zboží. Podle tvůrců pracuje vytvořený algoritmus při hodnocení se zhruba 70 různými parametry, jež se týkají kvality. Aplikace však umí pracovat i s potravinami, které čárovým kódem opatřeny nejsou, jako je například pečivo, uzeniny či nebalené ovoce a zelenina. V takovém případě bude prozatím nutné ji vyhledat pomocí fulltextového vyhledávání.

Foodgroot3

Výhodou je, že uživatelé sami mohou informace do databáze doplňovat a podílet se tak na hodnocení potravin, které poslouží dalším uživatelům. Skóre jednotlivých položek se hodnotí na škále 0 až 100 %, což vytváří v každé kategorii žebříček, ve kterém má každá potravina své místo. Dobrou orientaci v přehledu zajišťuje barevné rozlišení, kdy zelená označuje položku jako nejlepší a červená nejhorší.

Projektový tým má se svým nápadem již v blízké budoucnosti velké plány. Petr Václavek se totiž nechce omezovat pouze na Českou republiku, ale s Foodgrotem by chtěl brzy vyrazit také do zahraničí, i proto, že se často diskutuje o rozdílné kvalitě potravin napříč Evropou. Díky Foogrootu by si pak mohl každý uživatel najít mezinárodní srovnání kvality potraviny od stejného výrobce v různých zemích, kde bude aplikace fungovat.

Foodgroot4

Plán na expanzi je zatím po Evropě, ale Václavek by se rád do budoucna dostal také do Spojených států, Austrálie nebo Asie. Nicméně s ohledem na to, jak velké zpoždění mělo jen spuštění celé služby v Česku, netřeba předbíhat.

Podle všeho databáze prozatím nepracuje s daty poskytnutými od samotných výrobců, ale se společností, která s výrobci spolupracuje. Později by Foodgroot měl navázat kontakt přímo s výrobci a získávat kompletní data od nich, aby zajistil ještě větší transparentnost a otevřenost. Další plány do budoucna zahrnují namísto nutnosti načítání čárového kódu také využití rozšířené reality, kdy si uživatel bude moci zobrazit veškerá data ještě mnohem jednodušeji pouhým pohledem na čárový kód.

Foodgroot5

Foto: Foodgroot

Diskuze (0)

Novinka

Anonym