Papežská švýcarská garda ve Vatikánu nově používá přilby vytisknuté na 3D tiskárně

Michal PtáčekMichal Ptáček

swiss
0Zobrazit komentáře

Už přes 500 let chrání papežská švýcarská garda hlavu katolické církve, papeže. Kromě poměrně velkého výčtu přísných pravidel, které osobní strážci musí dodržovat, jsou členové švýcarské gardy, jejichž počet v současnosti čítá zhruba 120 členů, příznační i pro svoji uniformu. Gardisté chodí v nápadných barevných uniformách renesančního původu a ikonická je rovněž jejich černá ocelová přilba, známá také pod názvem morion.

Právě přilba se tento týden dočkala zásadního vylepšení, když ji nahradila plastová varianta vytisknutá na 3D tiskárně švýcarské společnosti 3D-Prototyp. Jako materiál byl použit polyvinylchlorid, třetí nejrozšířenější plast na světě, s tím, že přilba gardistů opět nebude neprůstřelná, což nebyla ani v případě kovové varianty.

Co designu týče, jsou nové přilby v podstatě k nerozeznání od těch ocelových. Tvůrci totiž původní verzi naskenovali a následně na tiskárně vytvořili její PVC kopii, která je navíc voděodolná a nositele chrání před škodlivým UV zářením. Kromě větracích otvorů, kterou strážci ocení především během horkých letních dnů, jsou další výhodou nižší pořizovací náklady.

swissguard

Nová helma Švýcařské papežské gardy z 3D tiskárny

Zatímco klasická helma papežské švýcarské gardy vyšla dříve na 2 tisíce dolarů, novinka vytištěná na 3D tiskárně stojí asi polovinu, tedy kolem 23 tisíc korun. K její výrobě navíc stačí pouze jeden den, respektive 14 hodin, zatímco ocelová varianta se vyráběla více než sedmkrát tak dlouho.

Prvních 95 kusů helem by podle CNN mělo dorazit do Vatikánu už toto úterý v rámci 513. výročí založení švýcarské gardy, která papeže chrání už od 15. století a vstoupit do ní mohou pouze muži katolického vyznání ze Švýcarska, kterým je od 19 do 30 let a měří minimálně 174 centimetrů. Zbytek z celkové dodávky 150 kusů by měl být doručen v následujících týdnech. Vatikán nové helmy platí prostřednictvím soukromých dárců.

Diskuze (0)

Novinka

Anonym