Na Maledivách vznikl luxusní ostrovní resort, který je poháněný pouze energií ze solárních panelů

Nela VítováNela Vítová

kudadoo2
0Zobrazit komentáře

Turismus se v posledních letech drží na svém vrcholu a lidé cestují mnohem více i do destinací, kam se ještě před několika lety tolik nejezdilo. S tím roste také množství využité energie v hotelových resortech a dalších zařízeních, a proto se spousta firem a startupů snaží vymýšlet alternativní řešení. Newyorská architektonická firma Yuji Yamazaki Architecture (YYA) z toho důvodu přišla s návrhem na ekologický resort na jednom z maledivských atolů, který je poháněný pouze solární energií.

Soukromý ostrov Kudadoo Maldives na atolu Lhaviyani není těžké shora na první pohled poznat. Newyorští architekti se snažili dokázat, že ekologický turismus má opravdovou budoucnost, a proto je celá střecha hlavní budovy pokrytá fotovoltaickými články, které zajišťují veškerou energii potřebnou pro provoz hotelu.

„Na Maledivách to je běžně tak, že solární panely jsou skryté na místech, kde nejsou vůbec vidět, a vlastně ani nemají žádnou funkci. V resortu Kudadoo je střecha viditelná již na první pohled a stává se tak ikonou celého místa,“ vysvětlují tvůrci.

kudadoo-1

Celá střecha hlavní budovy je pokrytá fotovoltaickými články

„Solární koncept by měl být informativní, přesvědčující a produktivní. Z bližšího pohledu je vidět, že design budovy má speciální úhel a postavení, které maximalizuje tvorbu elektřiny ze slunečního záření, ale také snižuje její spotřebu tím, že sluneční paprsky dopadají i mezerami mezi panely. Zároveň s tím se i minimalizuje potřeba užívání umělého světla během dne,“ dodávají.

Ostrov o rozloze tří hektarů využívá solární systém o výkonu 320 kWp (kilowatt-peak), což značí, jak velký výkon jsou fotovoltaické panely schopny poskytnout při přesně specifikovaných podmínkách, tedy maximum například při plném slunečním svitu. Výkon má být každopádně dostačující, aby se nemuselo využívat jiných zdrojů energie. Návrháři tvrdí, že náklady na výstavbu rozlehlého solárního systému se navíc vrátí již do pěti let fungování hotelu.

kudadoo-5

Resort je tvořen především v dřevěném designu. Stejně tak je tomu i u jednotlivých soukromých apartmánů stavěných za použití ekologických materiálů, zejména dřeva z ekologicky certifikovaných kanadských lesů a Indonésie. V místnostech je díky otevřeným prostorům zajištěna spousta denního světla a proudění čistého vzduchu. Většina vodních vilek umístěných na vodě má navíc zajištěný stín na minimálně 5 hodin denně.

Jednolůžkové i dvoulůžkové rezidence se nachází v pískové laguně a každá soukromá vila je vybavena luxusními prvky. Kromě běžného vybavení nechybí ani velký salonek, venkovní koupelna, ručně vyráběný nábytek, podlahy z tasmanského dubu, eko klimatizace, soukromý bazén s výhledem na moře a osobní komorník pro každou vilu.

the-ocean-cleanup4

Přečtěte si takéPlovoucí bariéra pro čištění oceánů od The Ocean Cleanup se rozpadla. Vrací se zatím s 2 tunami plastůPlovoucí bariéra pro čištění oceánů od The Ocean Cleanup se rozpadla. Vrací se zatím s 2 tunami plastů

V komplexu samotného resortu se nachází ještě společný bazén, restaurace, bar a vinné sklepy. Hosté mohou večeřet jak ve své soukromé vile, tak i v jedné z několika místních restaurací včetně té umístěné pod hladinou moře. Čas strávený na ostrově mohou trávit prováděním spoustou aktivit, jako je potápění, šnorchlování, plavání, rybaření, a také se mohou vydat se na jeden z denních výletů či vyzkoušet různé vodní sporty.

kudadoo-18

Vzhledem k tak pestré a luxusní nabídce je nejspíš jasné, že pobyt v resortu nevyjde levně. Dvoulůžková vila začíná na 4 tisících dolarů za noc i s dopravou hydroplánem, což je zhruba 90 tisíc korun, a to včetně daně a poplatků. V hlavní sezóně se poté cena zvyšuje na více než 5 tisíc dolarů.

kudadoo-14
kudadoo-21
kudadoo-2
kudadoo-16
kudadoo-17
kudadoo-8

Foto: Kudadoo Maldives

Diskuze (0)

Novinka

Anonym