Intel a Hoobox představili zařízení, s nímž lze invalidní vozík ovládat pouhou mimikou obličeje

Michal PtáčekMichal Ptáček

hoobox-hlavni
0Zobrazit komentáře

Brazilský startup Hoobox Robotics zaměřující se na oblast umělé inteligence představil ve spolupráci s americkým gigantem Intel zařízení, které má potenciál v brzké době spoustě lidem, zejména těm se zdravotním postižením, značně zjednodušit život.

Obě společnosti po vzájemné spolupráci v rámci programu Intelu ai4socialgood vytvořily speciální kit, který v podstatě libovolný elektrický invalidní vozík osadí speciálním zařízením s umělou inteligencí, schopnou detekovat mimiku obličeje, tyto data následně zprocesovat a instantně je přetransformovat do pohybu vozíčku. V praxi tak díky této kombinaci mohou vozíček pohodlně ovládat i lidé trpící například ochrnutím všech čtyř končetin.

hoobox-2

Zařízení dostalo název Wheelie 7 a jeho součástí je 3D kamera Intel RealSense, minipočítač a technologie pro rozpoznávání obličeje na bázi umělé inteligence. Ta prozatím podporuje 10 gest, včetně zvednutí obočí, úsměvu, špulení rtů, vypláznutí jazyka nebo krabatění nosu. Sám uživatel si pak může navolit, co která mimika v rámci pohybu vozíčku udělá, a využívat tak především gesta, jež se mu provádějí nejsnadněji.

„Věříme, že můžeme využít nejlepších schopností člověka k tomu, abychom čelili omezením, a to nejen zlepšením jejich mobility a samostatnosti, ale také zvýšením jejich sebevědomí,“ říkají k produktu zástupci společnosti Hoobox.

Přesnost zařízení je dle brazilského Hooboxu dokonce tak vysoká, že dokáže spolehlivě rozpoznat až 10 stupňů bolesti, křeče nebo ospalost. Celý systém je zároveň nastavený tak, aby s předstihem rozpoznal, když se pacient chystá kýchnout, čímž se zabrání například nežádoucímu pohybu vozíku.

Speciální zařízení na svých elektrických invalidních vozíčcích prozatím testují ve Spojených státech lidé, kteří trpí ochrnutím všech čtyř končetin a nemocí motorického neuronu. Do prodeje by mělo zamířit už během tohoto roku a má být kompatibilní až s 95 procenty elektrických invalidních vozíčků.

Diskuze (0)

Novinka

Anonym