Holandský startup vyrábí na 3D tiskárně spolu s obyvateli pouliční nábytek z recyklovaných plastů

Nela VítováNela Vítová

the-new-raw2
0Zobrazit komentáře

V posledních letech se téma ekologie stává stále populárnější, což je převážně spojeno s nadužíváním plastů ve světě. Jednou ze zemí, které se soustředí na témata udržitelnosti nejvíce, je Nizozemí, kde již nyní existuje několik startupů a projektů usilujících o lepší využití těchto nerozkladných materiálů.

Právě holandský startup The New Raw z Rotterdamu vznikl v roce 2015 s cílem zajistit budoucí využití přebytečných plastů. Kromě svého působení v Amsterdamu a dalších nizozemských městech se nyní se rozhodl rozšířit i do jiných evropských zemí. Nedávno spustil v Řecku projekt s názvem Print Your City, kde pro něj byla také založena speciální laboratoř v Soluni. Díky němu se mohou obyvatelé sami podílet na recyklaci plastu a navrhnout nábytek, který se pak z něj vyrábí na 3D tiskárně a je následně umístěn na různých místech ve městě.

PrintYourCity2

Hlavní myšlenkou projektu je smysluplně využít plastový odpad k jeho přetvoření na lepší veřejné prostory. Zakladatelé The New Raw, Panos Sakkas a Foteini Setaki, říkají: „Plast má sám o sobě jednu velkou vadu. Je vytvořen k tomu, aby neměl omezenou životnost, často však plastové výrobky použijeme jednou a ihned poté vyhodíme. Naším projektem usilujeme o to, abychom dokázali, že existuje dlouhodobé využití plastu a navíc zachování jeho hodnoty.“

První prototypy nábytku začaly vznikat již loni v létě ve zmíněné laboratoři, která byla mimo jiné postavena ve spolupráci s Coca-Colou. Výroba jednoho kusu nábytku trvala až 12 hodin, přičemž na něj bylo použito zhruba 100 kilogramů plastů. Hotové výrobky byly následně umístěny na náhodná místa ve městě, aby si tvůrci nejprve vyzkoušeli reakce obyvatel. Jakmile si ověřili, že takový projekt lidé podporují, laboratoř byla otevřena veřejnosti jako vzdělávací centrum, kde se mohou místní dozvědět více o procesu recyklace plastů a seznámit se s celým způsobem výroby nábytku i dalších předmětů.

PrintYourCity7

Kromě toho mohou také přinést vlastní odpad či sami navrhnout design nového nábytku do vlastního sousedství. Volnou ruku mají ve tvaru, barvě i ve volbě jednotlivých funkcí. „Občané mohou vytvořit svůj vlastní návrh přesně podle vlastních představ a potřeb,“ zmiňují tvůrci projektu. „Mohou si také vybrat, na jaké místo bude jejich výrobek umístěn, zvolit si libovolnou barvu, tvar i další specifické funkce, které budou podporovat ekologický život ve městě.“

Vyrobenými předměty však nemusí být jen nábytek. Občané mohou navrhnout i další předměty, které podle nich najdou své využití, jako je například stojan na kola, květináč či miska pro psy.

bill-gates-toilet

Přečtěte si takéBill Gates podpořil vývoj záchodu, který obývají žížaly. V rozvojových oblastech může zachraňovat životyBill Gates podpořil vývoj záchodu, který obývají žížaly. V rozvojových oblastech může zachraňovat životy

Na oficiálním webu, který byl spuštěn loni v prosinci, již lidé navrhli více než tři tisíce různých designů. Z těchto návrhů potom byly některé vybrány a výrobky budou umístěny do soluňského parku Hanth již letos v lednu. Za celé období trvání projektu plánuje firma The New Raw využít čtyři tuny plastového odpadu. Laboratoř v Soluni je otevřená čtyři dny v týdnu pouze do letošního května.

PrintYourCity
PrintYourCity6

Foto: The New Raw

Rubriku Startupy podporujíjt-retina

Diskuze (0)

Novinka

Anonym