Equa bank jako pátá tuzemská banka spouští Google Pay. Za měsíc dorazí do Česka také Apple Pay

Ondřej HolzmanOndřej Holzman

google-pay

Google Pay

0Zobrazit komentáře

Jestli se v souvislosti s bankami v poslední době diskutuje nějaké téma, jsou to platby mobilem. Možnost přiložit k platebnímu terminálu telefon nebo dokonce hodinky a nemuset vytahovat plastovou kartu je stále populárnější a je pozitivní, že na to reagují i tuzemské banky. Byť v očích mnoha zákazníků jistě později, než by bylo zdrávo. Příkladem je nyní Equa bank, která startuje platby prostřednictvím Google Pay.

O příchodu Google Pay do Equa bank jsme psali již na konci loňského roku, kdy se na spuštění vedle Equa připravovala také Fio banka. První jmenovaná nakonec stihla spustit Google Pay dříve a je po dlouhé době teprve pátou tuzemskou banku, která platby v mobilních zařízeních s Androidem podporuje.

Od příchodu Google Pay do České republiky v listopadu 2017, tehdy ještě pod názvem Android Pay, totiž službu spustily jen čtyři české banky: Moneta, mBank, J&T Banka a Komerční banka. Postupem času se k nim s elektronickými stravenkami přidal Edenred a také Revolut, který ale zatím funguje pouze s kartami Mastercard.

komercni-banka-google-pay

Foto: KB

Apple Pay s platební kartou Komerční banky

Nyní se ke Google Pay přidává také Equa bank a jediné, co její klienti potřebují, je mobilní telefon s operačním systémem Android verze 5.0 nebo vyšší a s technologií NFC. Pro mobilní platby musí být zároveň nastaven zámek obrazovky telefonu a pak si stačí jen registrovat platební kartu v aplikaci Google Pay a je možné platit telefonem kdekoliv, kde je bezkontaktní platební terminál.

Při platbách do 500 korun postačí pouze zapnutá (neodemknutá) obrazovka, při platbách nad 500 korun již je potřeba obrazovku odemknout, takže to funguje podobně jako při platbě fyzickou kartou, kdy nad 500 korun musíte zadat PIN. Pokud narazíte na bankomat, který je vybaven bezkontaktní čtečkou, lze si pomocí telefonu vybrat i peníze.

airbank

Přečtěte si takéV Air Bank lze sledovat účty už ze čtyř jiných bank. Nově se přidává Komerční banka a MonetaV Air Bank lze sledovat účty už ze čtyř jiných bank. Nově se přidává Komerční banka a Moneta

Kdy se ke Google Pay připojí také Fio banka, zatím není jasné. Původní plány hovořily o lednu, ale ten se chýlí ke konci a prozatím dokázala Fio pouze umožnit bezkontaktní výběry z bankomatu, přičemž na mobilní platby její klienti stále čekají. A to jak na mobilní platby prostřednictvím Google Pay, tak také prostřednictvím Apple Pay. Konkurenční služba od Applu pro majitele iPhonů a hodinek Apple Watch by nicméně měla dorazit do České republiky již během několika málo týdnů.

apple-pay-iphonex-germany

Foto: Apple

Platební služba Apple Pay

Tuzemské banky sice zatím podle informací CzechCrunche stále neznají oficiální datum spuštění Apple Pay v Česku, ale měly by se ho dozvědět na začátku února s tím, že nejpravděpodobněji vypadá spuštění na přelomu února a března. Zatím není jisté, kdo se objeví hned v první vlně a Apple Pay svým klientům nabídne od prvního možného dne, ale právě Fio banka by mohla být mezi nimi a je možné, že Google Pay nakonec spustí až právě s Apple Pay.

Mezi dalšími bankami, které nabídnou Apple Pay již za pár týdnů, bude podle našich informací Moneta, mBank, Komerční banka, Česká spořitelna a spekuluje se také o Air Bank. Vedle tradičních bank se chce do první vlny zapojit také tuzemský startup Twisto. Equa bank Apple Pay bude chtít rovněž, ale zřejmě ho nasadí až v průběhu prvního pololetí, podobně jako Creditas. V případě ČSOB či Raiffeisenbank se zatím o spuštění neví bližší informace.

Aktualizace 30. 1. 2018: ČSOB na svém Twitteru prozradila, že Apple Pay a také Google Pay plánuje spustit ve čtvrtém čtvrtletí letošního roku.

Diskuze (0)

Novinka

Anonym