Český Beat Saber se stal v minulém měsíci nejstahovanější VR hrou na konzoli PlayStation

beatsaber3

Beat Saber

0Zobrazit komentáře

Česko si může připsat na herním poli další úspěch. Stejně jako loni v listopadu se i během prosince podařilo hře Beat Saber od československého tria Ján Ilavský, Vladimír Hrinčár a Jaroslav Beck (Beat Games) již podruhé umístit na první příčce mezi nejstahovanějšími VR tituly v obchodě PlayStation Store na stejnojmenné konzoli. Nutno dodat, že v listopadu se tohoto úspěchu podařilo Beat Saberu dosáhnout během pouhých 10 dní, jelikož hra vyšla 20. listopadu, a obliba mezi fanoušky pokračovala i přes prosinec.

V závěsu za Beat Saberem byly za prosinec tituly jako Job Simulator, PlayStation VR Worlds, Until Dawn: Rush of Blood nebo Farpoint. Přesná čísla stažení jednotlivých her nicméně společnost Sony, stejně jako tvůrci her, nezveřejňují a Beat Games už listopadový úspěch odmítli podrobněji komentovat.

Zároveň je třeba brát v potaz, že se v rámci statistik jedná pouze o nákupy digitálních kopií her a například Beat Saber žádné fyzické nosiče na konzolích PlayStation prozatím neprodává. Celková čísla prodejnosti her na bázi virtuální reality by tak mohla být mírně odlišná.

beatsaber1

Tvůrci Beat Saberu: Vladimír Hrinčár, Jaroslav Beck a Ján Ilavský

Ke konci léta minulého roku překročila platforma PlayStation VR 21 milionů kusů prodaných her z celkové nabídky zhruba 400 titulů. Prodeje konzole PlayStation 4 se navíc přiblížily neuvěřitelným 100 milionům kusů, ale virtuální realita a její adopce má stále jistou nevýhodu v tom, že je k ní třeba dodatečné a relativně drahé zařízení. V případě PlayStationu se jedná o set za cenu převyšující 7 tisíc korun.

Právě Beat Saber dokonce nedávno vyšel společně s hrou Borderlands 2 VR jako součást balíčku brýlí pro virtuální realitu, kamery a pohybových senzorů pro konzoli PlayStation 4, kterou Sony pravidelně vydává. Fyzické kopie her v něm ovšem nenajdete, jedná se pouze o speciální kódy ke stažení digitální verze.

saberpsvr

Beat Saber se stal nedávno součástí speciální balíčku společně s konzolí Sony Playstation 4

Úspěch podobných her jako Beat Saber ovšem expanzi této technologie značně pomáhá a v budoucnu může být hraní ve virtuální realitě mnohem větší pojem než před několika lety. Mezi takzvanými áčkovými tituly ve VR se totiž objevily i stamilionové hry jako Skyrim VR od studia Bethesda nebo Resident Evil 7 od Capcomu, které slaví obrovský úspěch.

Diskuze (0)

Novinka

Anonym