Bota, která se sama zaváže a přizpůsobí noze. Nike ukazuje budoucnost tenisek s Adapt BB

Filip HouskaFilip Houska

nike-adaptbb

Nike

Adapt BB

0Zobrazit komentáře

Pokud tenisky čeká v nejbližších letech nějaká výraznější technologická inovace, patrně to bude možnost jejich samozavazování. Konkrétně Nike s tímto principem experimentuje již pár let, což dokazovala jak vysoce limitovaná futuristická edice Mag vycházející z kultovnímu snímku Návrat do budoucnosti, tak i další modelová řada HyperAdapt. Právě o ní se v posledních týdnech spekulovalo, že by se mohla v inovované sportovní podobě vrátit, což se nyní oficiálně potvrdilo.

Nike představil nový model basketbalové obuvi pod označením Adapt BB, který v sobě skrývá vskutku zajímavé technologie (minimálně s ohledem na to, že jde prakticky pořád o pouhé boty). Jak z názvu vyplývá, tenisky mají za úkol se na nohu ideálně „adaptovat“. To má být zajištěno speciálním systémem samošněrování FitAdapt v kombinaci s dedikovanou mobilní aplikací, odkud je vše ovládáno.

nikeadaptbb-2

Baterie v Nike Adapt BB má vydržet 10 až 20 dní. Nabíjet se budou bezdrátově díky Qi

V praxi má celý proces vypadat poměrně přímočaře: jakmile hráč vsune nohu do boty a začne se zvýšenou sportovní aktivitou, technologie Nike Adapt, která vychází ze softwaru a speciálních teniskových snímačů, začne sledovat konkrétní nároky hráče a botu mu automaticky upravovat tak, aby se v ní cítil co nejpohodlněji. Může tak jít například o utahování (potažmo povolování) tkaniček, koordinování přilnavosti k noze či změkčování vnitřní vložky.

To ostatně vychází z kapacit mobilní aplikace, kde si hráči mohou v průběhu hry (respektive během přestávek) sami určovat, co od tenisky chtějí. Vedle toho, že je zahrnuta i funkce pro změnu barevnosti bot díky LED diodám u podrážky, mohou si své specifické nastavení také ukládat, aby pro nadcházející hru měli vše připravené.

Sp19_BB_Nike_Adapt_JTatum_0023

Jayson Tatum z Boston Celtics vybaven novými Nike Adapt BB

„Vybrali jsme basketbal záměrně jako první sport pro uplatnění technologie Nike Adapt také kvůli požadavkům, které sportovci na své boty majíBěhem běžné basketbalové hry se sportovcova noha mění a možnost rychle změnit upevnění tím, že bota povolí, aby umožnila snazší průtok krve, a znovu se utáhla pro lepší výkonnost, je klíčovým prvkem, o kterém se domníváme, že dokáže zlepšit sportovcův pocit ze hry,“ říká Eric Avar, kreativní ředitel inovací v Nike.

Testování na těch nejlepší

Aby si v Nike mohli být touto technologií naprosto jistí, museli ji logicky testovat v náročných podmínkách. Konkrétně mělo jít o 2 900 kompletních návazných cyklů šněrování, 30 000 nárazů s tlakovou zátěží okolo 360 kilogramů nebo 480kilometrový běh. Na základě těchto zkoušek pak firma mohla Nike Adapt BB zapůjčit vybraným basketbalistům z NBA, kteří jejich schopnosti hned ověřovali.

 

Zobrazit příspěvek na Instagramu

 

The future is sick. Go to @nikebasketball tomorrow. #nikeadapt

Příspěvek sdílený Kyle Kuzma (@kuz),

Tento milník, který může ukázat budoucnost obuvi, je však zajímavý i pro běžné zákazníky, nikoliv jen sportovce. V případě, že se inovativní tenisková technologie osvědčí, Nike plánuje podobné principy aplikovat i do svých lifestylových produktů, jež by mohly být běžně k zakoupení. Je však zatím nejisté, jak by například fungovala bunda s technologií Nike Adapt, ale představa, že si zájemce za rozumnější peníze koupí samošněrovací boty kdekoliv v obchodě, je bezpochyby atraktivní.

Nike nicméně plánuje začít prodávat i popisované basketbalové boty Adapt BB, jen budou vzhledem ke svému zaměření určené jen pro úzkou cílovou skupinu. Brzy by měl spustit předprodej s tím, že oficiálně se do prodeje technologické tenisky dostanou 17. února za 350 dolarů (7 800 korun). Podle všeho však budou minimálně na začátku dostupné pouze ve Spojených státech.

Sp19_BB_Nike_Adapt_JBell_4030

Foto: Nike

Diskuze (0)

Novinka

Anonym