Bill Gates podpořil vývoj záchodu, který obývají žížaly. V rozvojových oblastech může zachraňovat životy

Jiří SvobodaJiří Svoboda

bill-gates-toilet

Foto: Bill Gates/Facebook

Bill Gates investuje i do toalet

0Zobrazit komentáře

Zatímco je svět na denní bázi plněn desítkami nových technologických vychytávek, ikony, které položily základ dnešního elektronického světa, se zabývají mnohem fundamentálnějšími problémy. Jak je již známo, například Bill Gates se začal v rámci své nadace věnovat problému nedostatku toalet v rozvojových zemích a finančně podporuje jejich inovativní designy. Nyní se ovšem začal zajímat o vskutku netradiční pojetí záchodu, který funguje díky žížalám a nepotřebuje zapojení do vodovodu.

Na první pohled tento typ toalety zvaný Tiger Toilet nevypadá o dost odlišněji než obyčejné latríny, avšak oproti nim je uvnitř prošpikován populací obyčejných žížal, jejichž přirozeným prostředím k životu jsou exkrementy, ať už zvířecí nebo i lidské. Žížaly tak v záchodech jednoduše žijí, požívají potravu a výsledkem přírodního procesu pak není nic jiného než voda, oxid uhličitý a kompost. Naopak oproti běžným latrínám celý obsah mnohem méně zapáchá a neláká komáry.

Od roku 2015 byly v Indii instalovány na čtyři tisíce takových toalet, se vším všudy v přepočtu za 350 dolarů (necelých 8 tisíc korun) za kus, a to především v místech, kde lidé předtím vůbec žádné toalety neměli. Aby se systém podařilo ještě více rozšířit, Nadace Billa a Melindy Gatesových darovala 4,8 milionu dolarů (přes 100 milionů korun) Londýnské škole hygieny a tropického lékařství, která by měla technologii dále vylepšit. Dalších 170 tisíc dolarů (3,8 milionu korun) na výstavbu putovalo v minulosti od organizace USAID.

earthworm

Foto: USDA/Flickr

Obyčejné žížaly mohou zachránit lidské životy

Za pomocí těchto peněz byla zařízení rozšířena do Ugandy a Myanmaru, kde se potkala s velkým zájmem obyvatel. V listopadu Bill Gates na čínském Reinvented Toilet Expo oznámil, že chce investovat až 200 milionů dolarů do podobných sanitárních zařízení. Je však otevřen i techničtějším řešením – například toaletě, která transformuje výkaly do hnojiva a elektrické energie. V minulosti se už ostatně proslavil i vypitím čisté vody derivované přímo z exkrementů.

holmene-urban-power-3

Přečtěte si takéKodaň se rozroste o devět nových ekologických ostrovů. Budou sloužit pro průmysl, obchod a sportKodaň se rozroste o devět nových ekologických ostrovů. Budou sloužit pro průmysl, obchod a sport

Když v listopadu Bill Gates přinesl před publikum zavařovací sklenici s lidskými výkaly, tak uvedl, že jen v takovém množství se nachází na 200 milionů rotavirů, 20 miliard bakterií a 100 tisíc vajíček parazitických červů. Ty představují pro člověka zdravotní riziko, které může podle Světové zdravotnické organizace vyústit až ve smrt. Překvapivě efektivním řešením tohoto problému jsou právě žížaly. Podle magazínu Business Insider zlikvidují 99 % patogenů a celkově sníží celý objem výkalů o 85 %.

Není potřeba údržba

Nespornou výhodou Tiger Toilets je nenáročná a téměř žádná nutná údržba. Očekává se, že teprve po deseti letech bude nutné vyprázdnit celý zásobník, jehož obsah bude možno okamžitě použít jako kompost. Naopak nevýhodou je, že takový záchod lze pochopitelně využít jen v přírodních podmínkách.

O něco komplikovanější systémy podobných sanitárních zařízení jsou však rozšířené dávno i na západě. Kompostovací toalety jsou typem suchých toalet, které sice nevyužívají žížaly, zato od sebe oddělují pomocí filtrace kompost a vodu. Pro lepší efektivitu lze do nich přidat organické látky.

Foto: Facebook Billa Gatese, USDA NRCS South Dakota / Flickr

Diskuze (0)

Novinka

Anonym