Apple Pay se v Česku chystá spustit také tuzemský fintech startup Twisto

Ondřej HolzmanOndřej Holzman

0Zobrazit komentáře

Z příchodu platební služby Apple Pay, díky které budou moci i majitelé iPhonů zaplatit u obchodníka přiložením mobilního telefonu, do České republiky se už pomalu začíná stávat legenda. Spuštění očekávané služby z dílny kalifornského giganta by ovšem mělo proběhnout již za několik týdnů a k několika tradičním bankám se podle všeho připojí také český fintech Twisto.

O tom, že tuzemské banky na integraci Apple Pay do svých systémů a aplikací již delší dobu pracují, víme. V říjnu loňského roku jsme psali, že některé z nich již jsou víceméně připraveny, ale čeká se na Apple, který musí start své platební služby v nové zemi posvětit. Tento termín by se měl brzy nachýlit a bude zajímavé sledovat, které banky se objeví v první vlně.

Vzhledem k tomu, že si Apple veškeré své plány úzkostlivě střeží, zakazuje o nich mluvit i svým partnerům. Proto většina českých bank na dotazy, zda a kdy spustí Apple Pay, nereaguje nebo minimálně nic nepotvrzuje. Tabu prolomila až před koncem roku Komerční banka, která v tiskové zprávě uvedla, že „na začátek příštího roku plánuje spuštění plateb přes telefony Apple – Apple Pay“.

apple-pay-watch2

S Apple Pay lze platit také hodinkami Apple Watch

Zmínka o začátku roku odpovídá našim informacím z podzimu, podle kterých Apple plánoval spuštění v únoru 2019. Dle aktuálního zjištění CzechCrunche nicméně ještě nebyl oficiální termín spuštění Apple Pay v České republice stanoven a mělo by k tomu dojít v následujících týdnech. Vedle tradičních bank by se v první vlně mohl objevit také jeden fintechový startup.

ikea-shades-hero

Přečtěte si takéIKEA se po chytrých žárovkách a zásuvkách pouští také do rolet, které půjde ovládat na dálkuIKEA se po chytrých žárovkách a zásuvkách pouští také do rolet, které půjde ovládat na dálku

Zatímco Komerční banka se nebála o Apple Pay mluvit napřímo, například Moneta Money Bank na web předčasně poslala svou chystanou stránku s představením Apple Pay a všeobecnými obchodními podmínkami a něco podobného se nyní povedlo také Twistu. Na jeho webu lze rovněž najít podmínky související se spuštěním jablečné platební služby a podle našich informací připravuje Apple Pay skutečně i Twisto.

Twisto nabídne Apple Pay pro klienty všech bank

„Máme extrémní zájem, aby i uživatelé Twista mohli platit mobilním telefonem, protože věříme v budoucnost placení bez plastu, tedy fyzických karet. Spuštění Apple Pay nyní nechceme žádným způsobem komentovat, nicméně výhodou Twista zůstává, že ho mohou používat klienti jakékoliv banky,“ uvedl pro CzechCrunch zakladatel a CEO Twista Michal Šmída. Prostřednictvím jeho služby by pak totiž mohli platit mobilem přes Apple Pay i klienti bank, které jablečnou platební službu nebudou podporovat, aniž by museli přecházet k jiné bance.

Vedle Komerční Banky, Monety a Twista pracuje na nasazení Apple Pay dle našich zjištění také mBank, Air Bank, Česká spořitelna a Fio a zřejmě i několik dalších bank. Jestli se ale všechny subjekty objeví už v první vlně, zatím není jasné. Jasno by nicméně mělo být v následujících týdnech.

Diskuze (0)

Novinka

Anonym