Air Bank v únoru spustí okamžité platby. Peníze převede do jiné tuzemské banky do 10 vteřin

Ondřej HolzmanOndřej Holzman

air-bank-praha-vodickova

Zonky chce změnit trh jako před lety Air Bank

0Zobrazit komentáře

Ve finančním a bankovním světě se v poslední době nemluví o ničem jiném než o inovativních startupech, které v tradičně konzervativním oboru boří zavedené pořádky. Bleskově roste například Revolut, v Česku se snaží ukázat jiný přístup Twisto, ale zákazníci tuzemských bank se letos dočkají jiné novinky, kterou dlouho očekávají. Banky konečně začínají spouštět okamžité platby a k České spořitelně se brzy připojí i Air Bank.

Okamžité platby přináší podstatné zrychlení mezibankovního platebního styku, což znamená, že peníze do jiné tuzemské banky dorazí kdykoli během dne i noci za pár vteřin, a to dokonce i o víkendech nebo svátcích. To byly až dosud dny, kdy se mezi tuzemskými bankami platby nezpracovávaly. Aby však okamžité platby fungovaly, je potřeba, aby je podporovaly obě strany, tedy obě banky, mezi kterými se peníze posílají.

Koncem loňského roku okamžité platby spustila Česká spořitelna a interně je s ní testovala Air Bank, která oznámila, že v únoru svůj pilotní projekt rozšíří a nabídne okamžité platby svým uživatelům.

air-bank-karta

„Víme, že rychlost platby je pro klienty velmi důležitá. Už od našeho startu jim proto umožňujeme posílat okamžité platby mezi účty vedenými u Air Bank. Posílat stejně rychle peníze i do jiných bank ale zatím technicky nešlo. Proto jsme tuto iniciativu přivítali a podíleli se na vytvoření standardu, který posílání okamžitých plateb umožní i mezi různými tuzemskými bankami,“ říká Tomáš Veselý, vedoucí Oddělení každodenních služeb Air Bank.

hsbc

Přečtěte si takéJedna z největších bank světa loni přes blockchain zprocesovala 3 miliony transakcí za 250 miliard dolarůJedna z největších bank světa loni přes blockchain zprocesovala 3 miliony transakcí za 250 miliard dolarů

Zadat okamžitou platbu, díky které se peníze na účet v jiné tuzemské bance doručí do deseti vteřin, bude tedy zatím možné jen u České spořitelny a Air Bank, které na to jsou již technicky připraveny. Očekává se, že se v letošním roce začnou připojovat také další banky, mezi kterými by měly být například Creditas, ČSOB, Komerční banka, UniCredit či Raiffeisenbank.

Zákazníci však musí mít na paměti, že okamžitá platba jim sice zajistí rychlý převod peněz, ale zároveň nemusí být služba zdarma. Zatímco Air Bank si za okamžitou platbu v rámci svého Malého tarifu účtuje symbolickou 1 korunu a u Velkého tarifu budou zcela zdarma, Česká spořitelna je nabízí za 125 korun. To je stejně jako za stávající expresní platby, které urychlovaly platby v některých případech už na pár hodin, ale přesto nefungovaly nepřetržitě jako nyní okamžité platby. Největší tuzemská banka nicméně oznámila, že může letos v závislosti na situaci na trhu cenu okamžitých plateb postupně snižovat.

Diskuze (0)

Novinka

Anonym