Zakladatel kryptoměnové směnárny Coinbase se stal během pár let miliardářem. Nyní většinu peněz rozdá

brianarmstrong
0Zobrazit komentáře

Warren Buffett, Bill a Melinda Gatesovi, Mark Zuckerberg či Elon Musk. Mimo známých jmen mezi miliardáři spojuje tyto podnikatele a investory především fakt, že se rozhodli velkou část svého jmění v průběhu života věnovat na dobročinné účely. Ať už je to prostřednictvím příspěvků do charitativních organizací, založením vlastních organizací nebo podporou firem, které se snaží měnit svět k lepšímu.

Nedávno se do tohoto seznamu zařadil také Brian Armstrong, na první pohled v Evropě relativně neznámý podnikatel, který spoluzaložil a od roku 2012 vede kryptoměnovou směnárnu Coinbase. Ta se během posledních dvou let rychle dostala do popředí mezi krypto směnárnami a v minulém roce, při největším růstu hodnoty snad všech kryptoměn, se kolem ní točila fascinující čísla. Byť se mánie kolem kryptoměn s přelomem a průběhem letošního roku trochu zmírnila, Coinbase nepřestává růst jak v počtu uživatelů, tak uskutečněných transakcí.

Mezi únorem a říjnem letošního roku na Coinbase přibývalo zhruba 25 tisíc nových uživatelů denně, kteří v transakcích platí Coinbase 1,5 procenta na poplatcích, což je v obrovském množství, které firma zpracovává, zajímavý byznys. Na začátku ledna měl majetek Armstronga po zmíněném šílenství a díky růstu Coinbase hodnotu mezi 900 miliony a 1 miliardou dolarů. V průběhu roku nicméně nepřestávala firma růst a při posledním ohodnocení z minulého měsíce její hodnota přesáhla 8 miliard dolarů, což posunulo majetek Armstronga na 1,3 miliardy dolarů, vypočítává americký magazín Forbes.

coinbasescreen

Armstronga nicméně své nově nabyté bohatství zásadním způsobem nenaplňuje. Zdá se, že si splnil všechny materiální potřeby a nyní již nemá kam dále růst, byť se jeho majetek neustále kumuluje. A tak se rozhodl své jmění rozdat, alespoň tedy jeho většinu. „Jakmile člověk dosáhne určitého stupně bohatství, je jen málo motivace k tomu, utrácet více peněz sám za sebe. Člověk se tak postupně rozhodne přesunout prostředky někam jinam,“ komentuje své rozhodnutí Brian Armstrong z Coinbase.

„Vždy jsem obdivoval zakladatele a vůdce, jejichž největší ambicí nebylo rozšiřování svého osobního bohatství, ale snaha učinit svět lepším,“ doplňuje Armstrong, který se připojil k iniciativě Giving Pledge, založené Billem a Melindou Gatesovi společně s legendárním investorem Warrenem Buffettem. Pro Armstronga to nicméně není první krok, kterým chce poslat své finanční prostředky na dobrou věc.

airbnb25

Přečtěte si takéAirbnb investuje desítky milionů do startupu, který mění rezidenční byty pro krátkodobé pronájmyAirbnb investuje desítky milionů do startupu, který mění rezidenční byty pro krátkodobé pronájmy

Již dříve v tomto roce vytvořil vlastní charitativní iniciativu GiveCrypto.orgve které může kdokoliv darovat finanční prostředky ve formě kryptoměn, a to na množství charitativních organizací nebo jednorázových účelů. Během chvilky se přes iniciativu podařilo přispět bezmála 4 miliony dolary, a to navíc povětšinou z anonymních zdrojů, které jsou v rámci příspěvků v kryptoměnách ještě jednodušší.

givecrypto

Foto: TechCrunch / Flickr

Diskuze (0)

Novinka

Anonym