Vesmírný startup Rocket Lab létá na orbit teprve od ledna. Nyní už jeho raketa vynesla satelity i pro NASA

Jiří SvobodaJiří Svoboda

rocket-lab-ELaNa-19

Foto: Rocket Lab

Raketa Electron od Rocket Lab při startu

0Zobrazit komentáře

O úspěšném roce 2018 mohou téměř s jistotou hovořit zástupci startupu Rocket Lab. Ještě donedávna zcela neznámá entita ve vesmírném byznysu uskutečnila s raketou Electron v lednu svou první misi a nyní, v celkově teprve třetím úspěšném letu, vynesla na oběžnou dráhu satelity rovnou pod záštitou amerického Národního úřadu pro letectví a kosmonautiku (NASA).

Rocket Lab ze svého novozélandského kosmodromu vypustil let v neděli po sedmé večer místního času poté, co byl odložen kvůli špatnému počasí z minulého týdne. Na palubě byly satelity mise s názvem ELaNa-19 (Educational Launch of Nanosatellites 19). Mezi třinácti cubesaty (malé družice ve tvaru krychle o hraně 10 cm) byly i počiny pocházející z amerických univerzit, pro které jsou služby Rocket Labu cenově dostupné. Celý let totiž stojí mezi pěti a šesti miliony dolarů (115 až 135 milionů korun), což je zlomek jiných komerčních raket.

rocket-lab-elana19

Foto: Rocket Lab

Start mise ELaNa-19 od Rocket Lab

Zatímco v jiných raketách fungují tyto malé satelity jakožto sekundární náklad, sedmnáct metrů dlouhý Electron je na ně přímo stavěný. Stejně jako v případě předchozích letů bude všech třináct právě vypuštěných satelitů orbitovat 500 kilometrů nad zemským povrchem.

Rocket Lab má v oblibě dávat svým misím netradiční jména. Zcela první let v květnu 2017, který ještě nebyl úspěšný, byl nazván „It’s a Test“, druhý pak „Still Testing“, třetí „It’s Business Time“ a poslední „This One is For Pickering“, který sloužil jako pocta pro Billa Pickeringa, novozélandského raketového inženýra. Zajímavostí je, že mezi prvním a druhým letošním letem bylo osm měsíců, ale třetí letošní let byli schopni inženýři poslat do vesmíru už pět týdnů po předchozím.

Našlápnutý rok 2019

Z části za relativně velkou rychlost může i fakt, že většina součástek motoru je vyráběna metodou 3D tisku. Navíc Rocket Lab v říjnu otevřel zcela novou futuristickou továrnu, která by měla být schopna produkovat až padesát raket ročně. V současné době má novozélandský vesmírný podnik naplánováno již dvanáct letů na příští rok, a to se satelity od entit jako Spaceflight, Outernet či Moon Express. Na první z nich se mohou fanoušci vesmíru těšit už v lednu.

virgin-galactic-SpaceShipTwo

Přečtěte si takéVirgin Galactic poprvé pokořil hranici vesmíru. Loď SpaceShipTwo do něj vynesla dva zkušené pilotyVirgin Galactic poprvé pokořil hranici vesmíru. Loď SpaceShipTwo do něj vynesla dva zkušené piloty

Výkonný ředitel Peter Beck se nechal slyšet, že Rocket Lab „byl založen na principu otevřeného vesmíru“. S tímto přístupem ostatně buduje firmu už od roku 2006 a dnes má kromě Nového Zélandu pobočky na Floridě, Aljašce či v Kalifornii a vysloužila si finanční podporu investorů ve výši přesahující 75 milionů dolarů.

rocket-lab-facility

Výrobní továrna Rocket Lab

Rocket-Lab-D800E-ABG8786

Raketa Electron před lednovou misí „Still Testing“

Foto: Rocket Lab

Rubriku Startupy podporujíjt-retina

Diskuze (0)

Novinka

Anonym