Talíř, který mění svou podobu. Jihokorejci ukazují digitální variaci tradičního nádobí

Filip HouskaFilip Houska

eatense_bbq
0Zobrazit komentáře

Moderní technologie se promítají snad do každého dostupného odvětví, což není výjimkou ani gastronomie. Nově do této oblasti vstupuje jihokorejský startup Expernet, který ukazuje, že se jíst nemusí pouze z tradičních bílých keramických talířů, ale také z technologicky vyspělejších alternativ. Navrhuje proto speciální digitální talíř pod označením Eatense, který má zaručeně obohatit všechny kulinářské zážitky.

Klíčovým prvkem tohoto moderního talíře, který debutoval na crowdfundingové platformě Indiegogo, je displej. Díky němu si uživatelé mohou měnit pozadí, a to nejlépe do takové podoby, která by doplňovala servírovaný pokrm. Pokud jsou tedy na pořadu dne například špízy nebo steak, talíř je možné proměnit na gril, respektive na hořící dřevo. Naopak pokud se chystá třeba sushi, lze z talíře udělat obdobu pásu určeného pro running sushi.

eatense_food information

Zajímavé využití může mít i během rodinných oslav, kdy si uživatelé mohou na displeji promítat různá přání, zatímco na talíři bude čekat narozeninový dort nebo jakýkoliv jiný dezert. Stejně tak jako zobrazování ingrediencí, z nichž se dané jídlo skládá. To je nicméně teprve vrchol ledovce potenciálního používání – vzhledem k možnosti různých uživatelských úprav v dedikované mobilní aplikaci dokáže řešení od Expernetu výhledově zobrazovat téměř cokoliv.

Naskýtá se však otázka, proč by lidé takový talíř, který je mimo jiné zcela voděodolný pro pohodlnější umývání a lze ho bezdrátově dobíjet, chtěli. Dle tvůrců jde o kulinářské zážitky, respektive zdůraznění chutě servírovaného jídla. Jejich přesvědčení ostatně vychází z řady studií, podle nichž se chuť jídla může jistým způsobem změnit na základě toho, v jaké formě je podáváno.

eatense_birthday

I proto se špičkové restaurace snaží na tento aspekt klást maximální důraz, což má dokazovat například servírování dezertů na větších bílých talířích se zajímavou texturou, které mají sladkostem dodat na výraznější chuti. Eatense nicméně celou úroveň posouvá o něco dále.

foldable-dron

Přečtěte si takéŠvýcarští vědci vytvořili drony, které dokáží měnit tvar a dostanou se do těžce přístupných oblastíŠvýcarští vědci vytvořili drony, které dokáží měnit tvar a dostanou se do těžce přístupných oblastí

Talíř je zatím k dispozici na Indiegogo, kde aktuálně běží kampaň pro výběr potřebných 30 tisíc dolarů k zahájení komerční výroby (momentálně je Eatense na částce okolo 19 tisíc). Dostupný je v několika balíčcích, přičemž ten nejlevnější stojí 159 dolarů, tedy zhruba 3 700 korun, se slibovaným doručením v průběhu července příštího roku.

Foto: Eatense

Diskuze (0)

Novinka

Anonym