Švýcarští vědci vytvořili drony, které dokáží měnit tvar a dostanou se do těžce přístupných oblastí

Ondřej HolzmanOndřej Holzman

foldable-dron
0Zobrazit komentáře

Drony mají celou řadu využití a nachází se stále nové. Běžní uživatelé je využívají zejména pro zábavu či pořizování atraktivních videí, ale malé létající koptéry mohou posloužit i k užitečnějším účelům ve smyslu záchrany životů. Švýcarští výzkumníci z Univerzity v Curychu přišli s novým designem, díky kterému mohou drony za letu měnit tvar a dostat se tak do hůře přístupných oblastí.

Skládající tělo není ve světě dronů úplnou novinkou, ale vědci z Univerzity v Curychu nyní vytvořili speciální čtyřramenný model, který se dokáže složit podobně jako ptáci. Právě ptačími pohyby se výzkumníci inspirovali, a tak jejich skládací dron dokáže prolétnout i malými otvory ve zdi a hledat například během zemětřesení nebo požáru lidi ve zřícených budovách.

V praxi tak kvadrokoptéra, která by mohla být využívána právě při záchranných misích v místech, kam se záchranáři obtížně dostávají, funguje tak, že když přiletí k úzkému otvoru, složí svá ramena do tvaru H, tedy vodorovně s osou, aby mohla prolétnout. Podobně jako činí ptáci, když prolétávají úzkými otvory. Když je otvor oválný, změní dron svůj tvar na malé O, a zvládne se proměnit i do tvaru T, kdy své dvě kamery dokáže ještě více přiblížit k vybraným objektům.

Vedle těchto základních tvarů se pak dokáže adaptabilní dron proměnit do libovolných asymetrických tvarů podle potřeby, i díky tomu, že každá ze čtyř vrtulí funguje nezávisle. Čtyři ramena s vrtulemi doplňují již zmíněné dvě kamery a také palubní počítač, přes který se dron na dálku ovládá. Přestože se ho švýcarští vědci snaží učit, aby se dokázal pohybovat sám a vyhodnotil, kdy se potřebuje do jakého tvaru proměnit, bez jejich příkazů to zatím nesvede. Do budoucna ho ale chtějí naprogramovat tak, aby byl zcela autonomní a dokázal se dokonce složit i ve 3D.

kapoun

Přečtěte si takéPetr Kapoun: V Brně vyrábíme části rakety pro ESA a spolupracujeme i na roveru, který poletí na MarsPetr Kapoun: V Brně vyrábíme části rakety pro ESA a spolupracujeme i na roveru, který poletí na Mars

Prozatím tak zůstává skládající dron v laboratořích curyšské univerzity a do reálné akce se nechystá. Již z toho, co umí nyní, ale lze předpovídat, že v budoucnu by mohl mít podobně měnící se dron v záchranných misích nenahraditelnou roli. Například inspekce hořící nebo bortící se budovy či hledání lidí v sutinách jsou záležitosti, které jsou pro lidské záchranáře jednak velmi nebezpečné a zároveň často nemožné. A neumožňuje to ani běžně velký dron.

Podívejte se, do jakých základních tvarů se dokáže dron složit:

X(1)
h_morphology
o_morphology
t_morphology

Diskuze (0)

Novinka

Anonym