Síť nabíjecích stanic Supercharger od Tesly v příštím roce pokryje celou Evropu

teslasupercharger
0Zobrazit komentáře

Příští rok bude pro kalifornskou automobilku Tesla, která vyrábí výhradně elektromobily, zásadní. Mimo americký a čínský trh, kde se Tesla již značně etablovala, vyrazí naplno i do Evropy, a to nejen s novým Modelem 3, ale i dalšími novinkami. Tu nejzásadnější naznačil během tohoto týdne na Twitteru šéf Tesly Elon Musk, který potvrdil, že automobilka pokryje celou Evropu svými Superchargery neboli rychlými nabíjecími stanicemi.

V Česku jsou tyto Superchargery prozatím tři, u Humpolce, Olomouce a Vestce u Prahy, a je pravděpodobné, že k nim přibudou další. Jejich velký nedostatek je například v Irsku, kde se dočkají tamní obyvatelé dalšího rozšiřování, které se v příštím roce protáhne až po Ukrajinu a od Norska až po Turecko tak, aby bylo pokryto 100 procent Evropy.

To značně zjednoduší cestování po Evropě, kde se postupně v autosalonech Tesly objevuje nový Model 3, pro který některé lokální konfigurátory, včetně Německa, Francie či Španělska, otevřely možnost předobjednávek. Model 3 se pak pravděpodobně v Evropě naplno objeví kolem března.

U existujících Superchargerů v Evropě je kvůli expanzi nutné doplnit konvertory na systém zásuvek CCS a nové Superchargery by mohly již být na tuto technologii rovnou připraveny. Technologie se totiž v rámci Evropy od Spojených států mírně liší. Spekuluje se zároveň, že by mohly být Superchargery v budoucnu otevřeny i pro další automobilky – konkurenční síť nabíjecích stanic plánuje například Audi společně s Porsche a několik dalších hráčů na poli elektromobilů, kteří jsou ovšem na samém začátku. Tesla údajně vede některá jednání, ale nic zatím domluvené není. V roce 2020 se má pak podle Muska začít budovat nabíjecí síť také v Africe.

model3

Foto: Tesla

Tesla Model 3

Pro české zákazníky přišla nedávno další skvělá zpráva, když se objevily plány Tesly na výstavbu prvního oficiálního servisního střediska v Česku, což by pro tuzemské zákazníky znamenalo značnou úsporu času při logistice oprav. Dosud totiž musí kvůli každé záležitostí vyrážet do zahraničí. Tesla pro české servisní středisko postupně nabírá zaměstnance a je tedy možné, že ho otevře už v příštím roce.

Diskuze (0)

Novinka

Anonym