Obličej z 3D tiskárny obelhal bezpečnostní technologie na telefonech s Androidem. iPhone X neodemkl

Michal PtáčekMichal Ptáček

scan
0Zobrazit komentáře

S příchodem technologie na rozpoznávání obličejů do mobilních telefonů se mezi odbornou i laickou veřejností začala rojit spousta otazníků. Kromě spolehlivosti všechny zajímala zejména bezpečnost, respektive to, zda je možné software a hardware, které pro rozpoznávání obličeje použity, nějakým způsobem oblafnout. Internetem tak v posledních měsíců kolovalo několik zátěžových testů od snahy odemknout telefony ve spánku až po pokus, zda jednovaječné dvojče odemkne telefon svého sourozence.

Redaktor amerického magazínu Forbes Thomas Brewster se však při testování rozhodl jít ještě dále a na 3D tiskárně si nechal vytisknout 3D model svého obličeje, aby následně vyzkoušel, zda testované modely telefonů dokáže obelhat. A opravdu obelhal, tedy až na jednu výjimku.

Jako jediný obstál v tomto zátěžovém testu iPhone X od Applu, který „útočníkovi“ systém neodemkl. Naopak všechny testované telefony s operačním systémem Android, mezi nimiž byly i nejnovější vlajkové lodě Samsungu Galaxy S9 a Note 8 a také OnePlus 6 s LG G7 ThinQ, zaváhaly a dříve či později byly odemknuty i za pomocí 3D modelu. Nejhůře dopadl čínský mobilní telefon OnePlus 6, který byl tímto způsobem odemčen takřka okamžitě.

Výrobci OnePlus na tento nelichotivý výsledek reagovali slovy, že odemykání pomocí obličeje je navrženo s primárním důrazem na pohodlí uživatele a pokud chce uživatel využít maximální možné zabezpečení, měl by použít heslo nebo čtečku otisku prstů. Tato slova tak v podstatě potvrzují, že technologie rozpoznávání obličejů není pro spoustu výrobců alespoň prozatím prioritou. Ostatně i proto OnePlus 6 nepodporuje odemykání obličejem v aplikacích s vyšší nutností zabezpečení, jako například v mobilním bankovnictví nebo při provádění plateb.

mo1

Apple oproti tomu do své technologie Face ID významně investoval a dnes již na rozpoznávání obličeje sází jako na primární odemykací technologii. Ostatně jeho telefony iPhone X, XS, XR a XS Max už čtečkou otisku prstů ani nedisponují a naposledy o ni ve prospěch Face ID přišel také nový iPad Pro. Maximální bezpečnost a funkčnost Face ID je tak pro giganta z Cupertina z pohledu dobrého jména nyní naprosto klíčová a pečlivý vývoj důležité vlastnosti se mu vyplatil. Než totiž Apple Face ID do iPhonů nasadil, spolupracoval například s profesionálními hollywoodskými studii, které pro testovací účely podobné realistické masky vyráběly.

Diskuze (0)

Novinka

Anonym