Italský bioinženýr chce změnit trh s masem. Tiskne veganské alternativy na 3D tiskárně

Filip HouskaFilip Houska

novameat

Foto: NovaMeat

NovaMeat tiskne alternativní náhražku masa na 3D tiskárně

0Zobrazit komentáře

Na vegetariánských náhražkách masa není v dnešním světě nic neobvyklého. Existuje celá řada výrobců, kteří se snaží vzít rostlinné složky a vytvořit z nich něco, co by chutí a strukturou běžné maso napodobovalo. Jedním z nich může být i firma Memphis Meats, jejíž „umělé maso“ zaujalo i miliardáře Billa Gatese a Richarda Bransona, kteří do tohoto byznysu v minulosti investovali miliony dolarů. Podobným směrem se nyní vydává i startup NovaMeat.

Tato relativně nová firma ze Španělska, za níž stojí italský bioinženýr Giuseppe Scionti, si dala za cíl, že ve svých laboratořích bude produkovat alternativní rostlinné maso. Vzhledem k růstu všemožných náhražek by na tom nebylo nic přelomového, až na to, že maso bude vyráběno, respektive tisknuto výhradně na 3D tiskárně. A podle Sciontiho slov má jít o první plnohodnotnou náhražku masa na světě, která by trojrozměrného tisku využívala.

novameat_cc5

Foto: NovaMeat

Vše začíná „masovou“ pastou, která je tvořena zejména z rýže, hrášků a mořských řas. Tyto suroviny mají v sobě obecně skrývat mnoho aminokyselin pro zdravý životní styl a současně také kombinovat chuť opravdového masa. Nehledě na to, že mají při správném zpracování nabízet mnoho vlákniny, lipidů, minerálů a vitamínů, tedy nutričních složek, které se právě v mase standardně vyskytují.

Po vytvoření této pasty pak přichází na řadu 3D tiskárna a Sciontiho specifický kód vytvořený v CADu. Díky tomu pak může vzniknout alternativní maso, které se má jak chuťově a nutričně, tak i vzhledově podobat tomu pravému. Ukazuje to na příkladech kuřecích prsou, jež vypadají relativně věrohodně, nebo steaku, který sice na první pohled vypadá „plastově“, ale lze říct, že podobnost se skutečnou flákotou tam je.

novameat_cc2

Foto: NovaMeat

Uspokojení rozvojových zemí

I když se může jevit tato netradiční alternativa jako ideální pokrm pro vegetariány či vegany, není to ten hlavní segment, kam NovaMeat míří. Vizí je totiž produkovat dostatek tohoto „masa“ pro zásobování rozvojových zemí a států s horší přístupností k zaběhlým potravinám. Dopomáhat k tomu má nejen optimální konzistence pro přepravu ve speciálních dózách, ale i rychlost výroby jako takové. Sto gramů této náhražky má být na 3D tiskárně vytisknuto údajně do 30 minut.

^

Přečtěte si takéMicrosoft vyhrál zakázku pro americkou armádu za 480 milionů dolarů. Brýle HoloLens zamíří do reálného bojeMicrosoft vyhrál zakázku pro americkou armádu za 480 milionů dolarů. Brýle HoloLens zamíří do reálného boje

Současně se chce Sciontiho tým také zaměřovat na šetření životního prostředí. Není totiž tajemstvím, že zabíjení dobytka za účelem zisku masa (a dalších surovin) do ovzduší přináší velké množství skleníkových plynů. To by měl produkt od NovaMeat alespoň částečně regulovat. V plánu je mimo jiné i výzkum, jak do masové alternativy vměstnat různé léky, které by lidem zejména v rozvojových zemích měly pomáhat v bojích proti tamním nemocem.

novameat_cc1

Foto: NovaMeat

Giuseppe-Scionti

Foto: NovaMeat

Bioinženýr Giuseppe Scionti

Foto: NovaMeat

Rubriku Startupy podporujíjt-retina

Diskuze (0)

Novinka

Anonym