František Zeman z Algotechu: Cloud v roce 2019 bude ve znamení investic do modernizace

0Zobrazit komentáře

Už v našem listopadovém rozhovoru jsme se zakladatelem a šéfem Algotechu Františkem Zemanem bavili o tom, že cloudová infrastruktura je dnes již pro mnoho firem nepostradatelná. Nyní se František Zeman v navazujícím komentáři pro CzechCrunch rozepsal o tom, co se bude v cloudovém světě dít v příštím roce.

V roce 2018 se cloud computing stal součástí téměř každé firmy. Cloud už dávno není místem, kde lze levně získat servery nebo úložiště. Není to ani pouze jedno místo. Cloud computing je nyní zkratka pro to, jak společnosti mnohem rychleji přeměňují své úžasné nápady ve skutečnost. Například téměř 60 % severoamerických podniků nyní spoléhá na veřejné cloudové platformy, což je pětkrát více, než tomu bylo před pouhými pěti lety. Zahraniční odborníci navíc předpokládají, že trh s cloud computingem dosáhne do roku 2020 objemu 411 miliard dolarů.

Dobrou zprávou pro firmy však je, že je tento trh konkurenceschopný. Velcí poskytovatelé cloudových služeb, jako jsou Amazon, Microsoft a Google, na sebe sice strhávají většinu pozornosti, ale daří se i menším a hbitějším hráčům. Při rozhodování o infrastruktuře podniku je důležité znát všechny proměnné. Pokud bude firma vědět, co má před přechodem na cloud očekávat, bude umět využít všechny jeho funkce.

cloud-data-center

Dovolím si tvrdit, že s příchodem roku 2019 ti největší poskytovatelé cloudů ještě porostou a kombinace levné infrastruktury a developmentu s vysokou přidanou hodnotou udělají z cloudu novou digitální aplikační platformu pro společnosti. Výdaje na cloud se tedy budou zvyšovat ještě rychleji, než se předpokládalo před několika lety.

Firemní výdaje na cloud začnou strmě stoupat ve chvíli, kdy přijde na řadu aktualizace korporátních aplikací. V roce 2019 totiž nebude žádná velká společnost schopna odložit modernizaci svých hlavních obchodních aplikací, tedy transakčních systémů, klíčových databází, inventářů, e-commerce a operačních aplikací.

Orientace na soukromý cloud

A jak to udělají? Některé z nich nahradí nové cloudové aplikace SaaS a další budou přepracovány pomocí nových cloud-nativních technologií jako jsou kontejnery, nástroj Kubernetes a další funkce. Ale většina bude vylepšena pomocí neuvěřitelně se rozvíjejících technologií od nových databází až po ta nejlepší výpočetní zařízení, internet of things, strojové učení a umělou inteligenci. Výdaje se zvyšují s tím, jak se společnosti předhánějí v modernizování existujících aplikací a procesů a vyvozují nové závěry z množství dat, které již nashromáždily.

kapoun

Přečtěte si takéPetr Kapoun: V Brně vyrábíme části rakety pro ESA a spolupracujeme i na roveru, který poletí na MarsPetr Kapoun: V Brně vyrábíme části rakety pro ESA a spolupracujeme i na roveru, který poletí na Mars

Další zvyšování výdajů bude mít na svědomí adaptace na soukromé cloudy. Po mnoha letech marného boje s těmi veřejnými předpokládám, že společnosti přehodnotí svůj pohled a urychlí transformaci vlastních datových center. Soukromé cloudy už nejsou jen o rychlém zabezpečení serveru, v roce 2019 budou o vytvoření flexibilní, automatizované a softwarově definované platformy. Přičemž úspěch bude měřen spokojeností vývojářů a rychlostí, za kterou se produkty a služby budou schopny dostat na trh, nikoliv snižováním nákladů.

frantisek-zeman-algotech2

František Zeman, zakladatel a šéf Algotechu

V roce 2019 se tak cloud computing stane pevným základem budoucích podnikových aplikačních platforem. Je to zkrátka nejlepší způsob, jak tvořit takový software, který zákazníci požadují. Výdaje na cloud se budou nadále zvyšovat, protože firmy stále častěji implementují cloudové nástroje a služby kdykoli a kdekoli.

Každá firma má jedinečné potřeby a ne všechny mohou být pomocí cloudu naplněny. Konzultanti, kteří prosazují cloudové, hybridní či on-premise služby, vždy poukazují na výhody své nabídky a mluví o negativech konkurence. Cloud je pro tento přístup obzvláště vhodný vzhledem ke složitosti a nejasnostem, které mohou být s jeho zaváděním spojeny.

Diskuze (0)

Novinka

Anonym