Ford představil speciální boudu pro psy, která je dokáže ochránit před hlasitými zvuky ohňostrojů

Nela VítováNela Vítová

ford-bouda
0Zobrazit komentáře

Domácí mazlíčci se často stávají velmi důležitou součástí našich životů, a tak různé vychytávky a moderní technologie dopřáváme nejen sami sobě, ale také jim, ať už jde o zlepšování jejich zdraví nebo zvyšování pohodlí. Ačkoliv většina lidí vítá konec roku, a s ním i oslavu toho nového, s nadšením a o půlnoci radostně sleduje, jak obloha hraje všemožnými barvami, pro psy je většinou právě takový zážitek naopak utrpením.

Situace je pak stresující i pro jejich majitele, kteří se různými způsoby snaží zabránit tomu, aby se pes dostal do stavu úzkosti, kdy se bojí a strachy se až klepe. Pokrokové řešení, které by mohlo silvestrovskému psímu problému předcházet, nyní představila poněkud překvapivě automobilka Ford, která se rozhodla využít technologie ze svých vozů a přišla s prototypem psí boudy, jež umí odbourat hluk ohňostroje a zajistit tak klid pro naše čtyřnohé přátele.

ford-bouda1

Je všeobecně známo, že psi mají mnohem vyvinutější sluch než lidé, a proto také na veškeré hlasité podněty reagují mnohem hůře než my. „U zhruba 45 procent psů v Anglii bylo dokázáno, že se jich zmocní strach, jakmile začne ohňostroj. To způsobuje kromě psů samotných starosti i jejich majitelům,“ vysvětluje svůj nový produkt na svém blogu Ford a jako možné řešení tohoto problému představuje odhlučňovací psí boudu se speciální technologií, kterou americká automobilka využívá například ve svém SUV Edge, v němž rovněž umí vytvořit uvnitř vozu větší ticho.

Ford se nevěnuje pouze automobilům

Jakmile mikrofony umístěné uvnitř boudy zaznamenají hluk ohňostroje, vnitřní audiosystém na to zareaguje okamžitým vysíláním frekvencí, které výrazně snižují či zcela ruší pro psy nesnesitelný zvuk. Bouda je navíc vytvořena z velmi silné vrstvy korku, který je známým tlumičem hluku.

„Přemýšleli jsme, jak mohou naše technologie využívané v automobilech pomoci lidem i v jiných situacích. Skvělé využití jsme našli právě u našeho odhlučňovacího systému, který jsme použili v modelu Edge SUV a který by mohl jednou pro vždy vyřešit tento problém,“ vysvětluje Lyn West, brand content manažerka Fordu.

Boudu zatím ještě není možné koupit a ani nebyla stanovena její cena. Ford však tvrdí, že právě tento nápad je nyní prvním v seznamu inovací pro řešení každodenních problémů, které pro následující roky tradiční automobilka chystá. Dalším je například pokrokový nápad z minulého roku, kterým je pohyblivá dětská postýlka s názvem Max Motor Dreams, která byla měla řešit frustraci rodičů dětí, jež mají nerušený a dlouhý spánek pouze v pohyblivém vozidle.

Ford proto svou dětskou postýlku vybavil malými motory umístěnými na spodní části, které napodobují pohyb vozidla při jízdě, simulují okolní zvuky a dokonce mají vestavěná LED světla, která dětem evokují světlo pouličních lamp. Ačkoliv nápad obletěl svět a Ford slíbil, že pokud se dočká příznivců, začne postýlku vyrábět ve velkém, nikdy se tak nestalo. Není proto zcela jisté, zda podobná situace nenastane i v případě odhlučněné psí boudy. Již nyní se však podle ohlasů veřejnosti nápad majitelům psů velmi zamlouvá a podle všeho to vypadá, že zájem o takový produkt z jejich strany bude.

ford-bouda

Diskuze (0)

Novinka

Anonym