Facebook otočil. Pro WhatsApp vyvíjí svou vlastní kryptoměnu, která bude sloužit pro převody peněz

markz
0Zobrazit komentáře

Mánie kolem kryptoměn a vidina rychlého zbohatnutí je po strmém poklesu v tomto roce prozatím pryč, ale technologie stojící za kryptoměnami je možná ještě důležitější než kdykoliv předtím. Firmy se totiž nezaměřují pouze na spekulaci, ale především na využítí technologie blockchainu neboli decentralizované databáze pro reálný byznys. A jednou z těchto firem je pochopitelně i největší sociální síť světa Facebook.

Právě z Facebooku v květnu letošního roku přicházely informace ohledně vlastní blockchainové divize, která se měla na implementaci nových technologií zaměřovat. Šéf Facebooku Mark Zuckerberg nicméně nechtěl potvrdit ani naplno vyvrátit, zda sociální síť pracuje i na vlastní kryptoměně. O pár měsíců dříve navíc Facebook zablokoval veškeré reklamy na kryptoměny kvůli tomu, že se mezi nimi často objevovaly různé podvodné weby a facebookové stránky, aby je později povolil pro vybrané, předem schválené inzerenty.

To vše naznačovalo, že Zuckerberg a jeho tým něco chystá, což se potvrdilo v průběhu minulého týdne, kdy magazín Bloomberg informoval s odkazem na lidi uvnitř sociální sítě o tom, že Facebook tvoří vlastní kryptoměnu pro komunikační aplikaci WhatsApp. Má se jednat o takzvaný stablecoin, kdy je cena kryptoměny víceméně svázána s hodnotou dolaru, takže lze za 1 dolar koupit 1 kus kryptoměny. Sloužit by měla pro převody peněz mezi uživateli v aplikaci WhatsApp, která je již od svého počátku šifrovaná, takže u ní dává využití anonymních kryptoměn největší smysl.

whatsapp

I když není s ohledem na nejasnou strategii ohledně uchovovávání jiných měn pro krytí výkyvů hodnoty stablecoinu Facebooku prozatím jasné, kdy s ní sociální síť vyjde ven, jedním z prvních trhů by měla být Indie. V Indii je totiž obrovský problém se získáním tradičního bankovního účtu a platební karty, takže množství lidí stále využívá pouze hotovost a možnost plateb v rámci aplikací je tak velmi složitá. Pro Facebook a potažmo WhatsApp by to mohlo znamenat vykrytí zásadní díry na trhu.

V blockchainové divizi Facebooku momentálně pracuje přes 40 zaměstnanců a na její část dohlíží i David Marcus, který kdysi přešel do Facebooku z pozice prezidenta PayPalu, aby pomohl s vývojem samostatného Messengeru. V tom lze ostatně posílat peníze mezi uživateli také, ale ne za využí kryptoměn.

alza-vydej-top

Přečtěte si takéAlza za 10 dní vánočního šílenství utržila přes 2 miliardy korun. Odbaví stovky objednávek za minutuAlza za 10 dní vánočního šílenství utržila přes 2 miliardy korun. Odbaví stovky objednávek za minutu

Ve zmíněné Indii má WhatsApp přes 200 milionů aktivních uživatelů, v roce 2017 do Indie prošlo přes 69 miliard dolarů, respektive přes 1,5 bilionu korun, v transakcích, což je podle Skupiny Světové banky vůbec nejvíce ze všech zemí světa. Facebook jako takový má aktuálně 2,5 miliardy uživatelů po celém světě a v příjmech ročně přesahuje 40 miliard dolarů. Ještě žádná podobně velká společnost se naplno do světa blockchainu a kryptoměn nepustila, takže by šlo o jistou revoluci. Je ovšem otázkou, za jak dlouho může být něco takového vůbec spuštěno.

Diskuze (0)

Novinka

Anonym