Cesta Davida Dobrika z Košic do USA aneb jak 22letý youtuber získal 10 milionů odběratelů a zájem Netflixu

Nela VítováNela Vítová

David Dobrik patří k největším youtuberům na světě

0Zobrazit komentáře

David Dobrik se sice narodil na Slovensku, ale už jako dítě se dostal do Spojených států, kam emigroval společně se svými rodiči. Dnes je mu 22 let, žije v Los Angeles a na svém YouTube kanálu má přes 10 milionů aktivních odběratelů. Dobrik začal s YouTube před 3 lety, s videem jako takovým ještě dřív. Letos plánoval s kariérou youtubera skončit a stát se hlavním hrdinou vlastního pořadu na Netflixu – jeho nápad byl ale nakonec zamítnut, a proto se David rozhodl nezklamat své věrné fanoušky a natáčení videí se věnuje i nadále.

Ze Slovenska do Ameriky

Dobrik se narodil v Košicích na východě Slovenska v roce 1996. Když mu bylo pět let, jeho rodiče se rozhodli odstěhovat do Spojených států, kde žijí i s dalšími třemi dětmi dodnes. Přes Ohio a Chicago se nakonec David dostal až do Los Angeles, kde započal svou kariéru youtubera a odkud také natáčí většinu svých videí. Nyní pobývá v USA díky tzv. DACA, programu umožňujícímu lidem, kteří přišli do USA se svými rodiči v dětství, získat každé dva roky obnovitelnou ochranu před vyhoštěním ze země a pracovní povolení.

YouTube však nebyl úplně první zastávkou v jeho kariéře. V době, kdy se s video průmyslem začínal teprve seznamovat, světem zrovna hýbala krátká šestivteřinová videa, tzv. vines podle služby Vine. Tímto směrem se také David rozhodl ve svých začátcích vydat. V roce 2013 zveřejnil své první krátké video, které mělo nemalý úspěch, a následovaly další úspěchy. Za dva roky jejich natáčení získal Dobrik přes milion fanoušků, a to částečně i díky spolupráci s dalšími známými osobnosti, kteří se vinům věnovali, jako byli Gabrielle Hanna, Alex Ernst, Brandon Calvillo nebo Josh Peck.

david_dobrik2

Postupem času ale trend začal zanikat, službě Vine se přestávalo dařit a většina těchto hvězd se proto postupně začala přesouvat k natáčení videí na YouTube. Stejně tak se rozhodl i David a delší videa se stala brzy jeho koníčkem. Tehdy začal vydávat první videa o životě v Los Angeles, která se brzy dostala mezi desítky a později stovky tisíc diváků a jejich sledovanost rychle rostla.

Největší skok v jeho kariéře přišel v roce 2015, kdy David začal chodit s americkou herečkou Lizou Koshy. Ta mu značně pomohla jak se získáním slávy na YouTube, tak s navázáním kontaktů se známými osobnostmi nejen ze Spojených států. Letos, až šest měsíců po rozchodu, svým fanouškům oznámili ukončení jejich vztahu, ale zároveň je ujistili, že i nadále zůstávají dobrými přáteli. Video o jejich rozchodu se stalo jedním z nejsledovanějších videí roku 2018.

david_dobrik1

David Dobrik s expřítelkyní Lizou Koshy

Seriál na Netflixu

Letos se David stal hostem v podcastu ADHD známého amerického hudebníka a herce Travise Millse, kde prozradil, že zamýšlel skončit s youtubovou kariérou vydáním svého 420. videa. Hlavním důvodem jeho záměru bylo především předejít tomu, že se jeho videa stanou jednotvárnými a ztratí kvalitní obsah, tak jako se často stává u jiných youtubových hvězd, jakmile dosáhnou určitého zlomu ve své kariéře. Zároveň s tím také oznámil, že plánuje skončit, aby se mohl naplno věnovat svému pořadu, který měl být vysílán na streamovací platformě Netflix. Nakonec však tento plán nevyšel.

bps-space2

Přečtěte si takéAmeričan Joe Barnard staví funkční repliky raket od SpaceX. Používá k tomu 3D tiskárny Josefa PrůšiAmeričan Joe Barnard staví funkční repliky raket od SpaceX. Používá k tomu 3D tiskárny Josefa Průši

Seriál se měl jmenovat David’s Frat House a příběh měl pojednávat o tom, jak David jako hlavní hrdina překvapí své přátele, které můžeme mimochodem znát z jeho běžných videí, zakoupením jednoho z univerzitních studentských domů. Aniž by kdokoliv z nich na univerzitu chodil, parta lidí by si užívala vysokoškolského života stejně jako běžní studenti.

Dům měl však tvořit pouze hlavní centrum celého seriálu, ve zbytku by se podobal jeho běžným videím. „Studentský dům by tvořil pouze základ celého pořadu, většina by vypadala stejně jako má běžná videa, kde s přáteli chodíme do obchodů, restaurací nebo na různé akce v LA,“ vysvětluje Dobrik v rozhovoru. Zároveň ale celou situaci popisuje tak, že přesvědčit Netflix je těžké především proto, že nevěří tomu, že by se youtuber doopravdy uchytil jako hvězda na Netflixu.

S YouTube nekončí

Vzhledem k tomu, že Netflix vznik nového pořadu nakonec zamítl, David se rozhodl nadále pokračovat s natáčením videí. Sám totiž tvrdí, že pokud natáčení baví jeho, videa budou bavit i diváka, a v to také doufá i nadále. Momentálně vydává tři videa týdně, a to v úterý, ve čtvrtek a v sobotu. Zároveň mu jeho tvorba zajišťuje velmi slušný příjem, který se odhaduje okolo 300 až 600 tisíc dolarů ročně, tedy 7 až 14 milionů korun. Jeho celkové jmění dosahuje až 2 milionů dolarů, což je přes 45 milionů korun.

Nedávno se Dobrik stal také hostem pořadu magazínu Wired, kde odpovídá na nejčastější dotazy na internetu týkající se jeho samotného. Hovořil mimo jiné o své platonické lásce ke zpěvačce Arianna Grande, svém prostředním jménu Julian i o svých youtubových úspěších. Prozradil o sobě i několik faktů, například že i dnes stále mluví slovensky a také že vlastní elektromobil Tesla, který si velmi oblíbil.

Kromě youtubové kariéry nedávno David začal vysílat vlastní podcast společně se 40letým americkým youtuberem Jasonem Nashem. Pravidelně každý čtvrtek vychází nové epizody, ve kterých hovoří především o youtuberském životě, přináší posluchačům pohled do zákulisí tvorby videí a diskutují o svých názorech.

Foto: David Dobrik / Instagram / YouTube

Diskuze (0)

Novinka

Anonym