Audi utratí v následujících letech za vývoj elektrických a samořídících automobilů 14 miliard eur

gtconcept3
0Zobrazit komentáře

Přední německá automobilka Audi, spadající do koncernu Volkswagen, se v příštích letech naplno chystá zaměřit na elektrické automobily, stejně jako samořídící technologii, která by mohla v příštích dekádách proměnit změnit celou automobilovou přepravu. Do této budoucnosti a nových technologií chce Audi v následujících pěti letech investovat 14 miliard eur, což je více než 360 miliard korun.

Součástí plánů Audi jsou investice jak do elektrifikace vozového parku, tak do autonomních technologií i digitalizace. Německá automobilka tak v příštích pěti letech proinvestuje celých 14 miliard eur nákupem nových nemovitostí, výstavbou továren či výzkumem a samotným vývojem a výrobou nových modelů. Do roku 2025 chce mít ostatně Audi bezmála 20 elektrifikovaných modelů, z nichž zhruba polovina bude plně elektrická.

gtconcept

Interiér chystaného elektromobilu Audi e-tron GT

První z nich by mělo být SUV Audi e-tron, následované sportovnější verzí Sportback a nedávno představeným modelem e-tron GT (na titulní fotografii). Zajímavostí je i nová platforma pro elektrická vozidla s názvem PPE (Premium Platform Electric), na které má Audi pracovat společně s Porsche. Právě Porsche investuje během příštích let do podobných technologií jako Audi přes 6 miliard eur, tedy více než 150 milionů korun, a věří, že spojením s dalšími automobilkami v rámci koncernu ušetří až 30 procent nákladů.

tesla-modelc-semi-models-modelx

Přečtěte si takéŠéfové Porsche: Je skutečně ohromující, co Tesla s elektrickými auty dokázalaŠéfové Porsche: Je skutečně ohromující, co Tesla s elektrickými auty dokázala

První společná platforma má přijít v roce 2021. Audi se chce nicméně mimo samotného vývoje kolem automobilů zaměřit i na rozšíření dalších okrajových záležitostí, jako je například zmíněná digitalizace. To znamená, že bude Audi, podobně jako například Tesla, mít možnost aktualizovat software vozidel na dálku, včetně dodatečných placených funkcí nebo třeba rozšíření funkce AI Traffic Jam Pilot.

Jak již název vypovídá, Traffic Jam Pilot funguje pouze v zácpách a umožňuje vozidlu po zapnutí popojíždět v kolonách a při nižších rychlostech až do 60 kilometrů za hodinu bez nutnosti zásahu řidiče. Vozidlo tak automaticky popojíždí a hlídá okolní dopravu za pomoci lidarového senzoru a umělé inteligence.

etron6

Elektrické SUV Audi e-tron

Kromě výše zmíněných technologií má Audi v příštích pěti letech v plánu proinvestovat celkem 40 miliard dolarů, tedy něco málo přes bilion korun. „K elektrické mobilitě máme velmi systematický přístup a budeme se jí v budoucnosti zabývat čím dál více. Na produkty a služby, které mohou ovlivnit budoucnost a které jsou pro veřejnost atraktivní, neustále alokujeme další a další množství prostředků,“ dodává k finančnímu plánování dočasný člen představenstva Audi Bram Schot.

Foto: Audi

Diskuze (0)

Novinka

Anonym