V pražském PrusaLabu proběhne další setkání kutilů. Naváže na úspěšný festival Maker Faire

Ondřej HolzmanOndřej Holzman

0Zobrazit komentáře

Češi jsou národ kutilů, což potvrdil i letošní festival Maker Faire Prague, který na konci června na Výstavišti v pražských Holešovicích navštívilo přes 10 tisíc lidí. Sešli se na něm různí nadšenci, bastlíři a další kreativci, kteří si rádi hrají, a vzhledem k velkému počtu přihlášených projektů i samotných návštěvníků mají nyní podobná setkání pokračovat. V menším měřítku se je rozhodla uspořádat iniciativa Make More a první setkání proběhne už dnes, 7. listopadu.

Za značkou Make More stojí skupina nadšenců, kteří společně se spolkem Žádná věda a agenturou Taktiq uspořádali právě první ročník pražského Maker Faire, a nyní chtějí na tento velký festival kutilů a inovátorů navázat neformálními setkáními makerů i všech jejich příznivců, nazvanými Meet the Makers.

„Na Meet the Makers chceme dát prostor vystoupit makerům z různých oblastí v rozdílných stádiích svého tvoření. Naším cílem je, abychom se navzájem lépe poznali, sdíleli spolu výzvy a novinky, řešili problémy, představovali své projekty a inspirovali se,“ vysvětluje Ondřej Kašpárek, zástupce Make More a současně kapitán PrusaLabu.

maker_faire_2018_2048px_janhromadko-1013

Právě v prostorách holešovického PrusaLabu se první inspirativní setkání uskuteční, a to již dnes, 7. listopadu od 18 hodin. Makeři budou své projekty představovat v neformálních vystoupeních. Adam Rippl popíše, co ho vedlo k založení jeho startupu s trofejemi, Kamil Štaidl bude hovořit o tavení mosazi a studenti ze Smíchovské střední zapřemýšlí nad IoT nábytkem.

drone_cc

Přečtěte si takéVědci z MIT chtějí zachraňovat ztracené turisty pomocí dronů. Spolu s NASA vyvíjí speciální letkuVědci z MIT chtějí zachraňovat ztracené turisty pomocí dronů. Spolu s NASA vyvíjí speciální letku

Pražské papírnictví Papírna a Hana Kerekrétyová s projektem BY_PRODUCT zase načnou myšlenku udržitelného tvoření. Spojující linkou napříč různými tématy nicméně zůstává myšlenka vytváření něčeho na popud neuspokojivého stávajícího stavu věcí.

S touto ideou se ztotožňuje i iniciativa Make More a Ondřej Kašpárek doplňuje důvody jejího vzniku: „Postrádáme platformu podporující kreativní komunitní projekty a tvořivost obecně. Věříme, že cesta k inovacím vede skrze rozvíjení znalostí, zručnosti, budováním kontaktů a neustálým zdokonalováním prototypů. Chceme vzbudit pozitivní styl přemýšlení a skrze tvoření se neustále přibližovat ideálům o zdravé, udržitelné a přesto technologicky prosperující společnosti i planetě.“

maker_faire_2018_2048px_janhromadko-1192

Další setkání plánuje Make More pořádat každou první středu v měsíci v prostorách PrusaLabu, což je veřejná kutilská dílna, kterou letos v červnu otevřel úspěšný výrobce 3D tiskáren Josef Průša se svou firmou Prusa Research. CzechCrunch je navíc hlavním mediálním partnerem všech chystaných akcí. Více podrobností pak můžete najít zde.

Diskuze (0)

Novinka

Anonym