Uber znovu nemůže jezdit v Brně. Ústavní soud obnovil předběžné opatření

0Zobrazit komentáře

S přepravním startupem Uber je to v druhém největším městě v Česku jako na houpačce. Od vstupu do Brna v únoru minulého roku se Uber na tamním trhu potýká s jedním legislativním problémem za druhým. Loni v dubnu totiž dostal od Krajského soudu v Brně nařízení k pozastavení služeb, aby se o dva měsíce později nařízení zrušilo a jen za několik dalších týdnů zase střídavě uvádělo v platnost a rušilo. Až do dnešního dne nicméně nařízení o zákazu provozu v Brně neplatilo, byť tam služba fakticky neoperovala.

Počínaje dnešním dnem se ovšem spor vrací do starých kolejí a na základě stížnosti společnosti Lido Taxi Radio se předběžné opatření vrátilo zpět k Vrchnímu soudu v Olomouci, kde se o jeho odvolání musí znovu rozhodnout. Soudce v případu Jan Filip totiž tvrdí, že Uber služby nejen zprostředkovává, ale také provozuje, což jej prakticky staví do role taxislužby, byť pro provoz taxislužby nemá patřičnou kvalifikaci.

Vzali jsme rozhodnutí Ústavního soudu České republiky na vědomí a respektujeme ho, přestože již neodráží způsob, jakým naše společnost funguje. Mezitím jsme změnili model, jakým na celém světě podnikáme, včetně Česka, kde usilovně pracujeme na tom, abychom byli partnerem měst i taxikářů. V současné době v Praze přijímáme pouze řidiče s taxikářskou licencí,“ uvedl mluvčí společnosti Uber pro Česko.

uber-driver

Uber a aplikace pro řidiče

Zatím tak není jasné, zda jsou služby Uberu v aktuálním nastavení plně legální či nikoliv, spor se navíc patrně bude táhnout ještě dlouhou dobu, ale pro Uber to fakticky z pohledu provozu v Brně nic neznamená. Již od zrušení opatření v minulém roce tam totiž služby neprovozuje a pouze vyčkává, jak celý spor dopadne. Právní zástupce Uberu Jiří Kindl nicméně neshledává odůvodnění předběžného opatření jako opodstatněné a upozorňuje na jeho nedostatky. Další podrobnosti se nicméně dozvíme až v následujících týdnech a měsících.

Diskuze (0)

Novinka

Anonym