Technologický obr SoftBank chystá největší IPO v japonské historii. Chce vybrat 21 miliard dolarů

Ondřej HolzmanOndřej Holzman

softbank-masayoshi-son

Šéf SoftBanku Masayoshi Son

0Zobrazit komentáře

Na akciových trzích se schyluje k velké události. Japonský technologický gigant SoftBank oznámil, že se v prosinci chystá vstoupit se svou telekomunikační divizí na Tokijskou burzu, a to ve velkém stylu. Zakladatel SoftBanku Masajoši Son chce během IPO vybrat 2,4 bilionu japonských jenů, což je 21,1 miliardy dolarů. Pokud se to povede, bude se jednat o největší japonskou první veřejnou nabídku akcií v historii. Celosvětově naposledy více peněz vybral čínský Alibaba v roce 2014.

Japonská technologická firma, která ovládá obří telekomunikační byznys a také stále významněji investuje do firem a startupů po celém světě, hodlá při IPO nabídnout 1,6 miliardy akcií při ceně 1 500 jenů za kus. Celkově tak plánuje vybrat téměř 490 miliard korun. Obchodovat se začne 19. prosince a při této ceně by celková hodnota IPO překonala výsledek jiné japonské telco společnosti NTT z roku 1987.

Právě akcie své telekomunikační divize chce Masajoši Son na burze nabídnout, protože chce SoftBank definitivně přetvořit na globální investiční firmu, která dnes drží významné podíly v úspěšných startupech jako Uber, Slack či WeWork. Vstup na burzu by velkou firmu rozdělil na dvě, přičemž investoři by si mohli snadno vybrat mezi telco a investičním byznysem, v němž nechybí například významný podíl v čínském obrovi Alibaba.

alibaba-office-hq1

Sídlo čínského giganta Alibaba, v němž drží SoftBank téměř 30% podíl

Jak informuje server Bloomberg, SoftBank chce dle svého prospektu potenciální akcionáře přilákat na výplatní poměr dividend ve výši 85 procent čistého příjmu. To by vzhledem k čistým příjmům firmy z loňského fiskálního roku představovalo téměř 5% výnos z uvedené hodnoty IPO.

Přeorientování se na technologické investice nejsou u SoftBanku žádným překvapením. Jednašedesátiletý Masajoši Son, jehož majetek je odhadován na 23 miliard dolarů, historicky úspěšně investoval například právě do Alibaby nebo Yahoo a jeho Vision Fund se 100 miliardami dolarů je největší technologický investiční fond v historii. Son má navíc plán, že podobně velký fond bude vytvářet každé dva až tři roky.

moderator-cina-mm1

Přečtěte si takéV Číně vytvořili digitálního moderátora, který díky umělé inteligenci vypadá a moderuje jako člověkV Číně vytvořili digitálního moderátora, který díky umělé inteligenci vypadá a moderuje jako člověk

Nedávno ostatně SoftBank vložil další miliardy dolarů do čínského startupu ByteDance, který se díky tomu stal nejhodnotnějším startupem na světě. Na prvním místě vystřídal již zmíněný americký Uber, v němž SoftBank rovněž drží významný podíl. V souvislosti s japonským gigantem se však v poslední době hodně mluvilo také o jeho propojení se Saúdskou Arábií, která díky svým takřka neomezeným finančním prostředkům podporuje zmíněný Vision Fund desítkami miliard dolarů.

softbank-robot-pepper

SoftBank se svou divizí SoftBank Robotics vyvíjí také chytré roboty

Když se v říjnu objevila informace, že blízkovýchodní království stojí za zmizením a následnou vraždou saúdskoarabského novináře Džamála Chášukdžího, který se měl zprotivit tamnímu režimu, začalo se spekulovat o tom, co bude s pumpováním královských peněz do světa dál. Saúdská Arábie využívá zejména prostředky svého státního investičního fondu, ale SoftBank, podobně jako mnohé jiné velké firmy, se napojení na lukrativního partnera vzdát nechce.

Diskuze (0)

Novinka

Anonym