SpaceX Elona Muska vyšle již příští rok do vesmíru první astronauty. Mise je v plánu na červen

Jiří SvobodaJiří Svoboda

spacex-dragon-crew
0Zobrazit komentáře

Americký Národní úřad pro letectví a kosmonautiku (NASA) oznámil první jasné datum, kdy firmě SpaceX vizionáře Elona Muska bude umožněno otestovat loď Crew Dragon určenou pro cestu do vesmíru s lidskou posádkou. Na nosné raketě Falcon 9 se z Kennedyho vesmírného centra na Floridě vznese už 7. ledna večer (respektive 8. ledna v 5:57 SEČ), poprvé však ještě bez posádky.

Jestli data ohledně rakety, lodě i pozemních systémů z tohoto letu nebudou vykazovat žádné anomálie, lidská posádka ve složení Robert Behnken a Douglas Hurley by mohla usednout do lodi Crew Dragon v červnu 2019. Loď by je přitom vynesla na Mezinárodní vesmírnou stanici, čímž by poprvé od konce programu Space Shuttle Spojené státy získaly nezávislost na ruských transportních Sojuzech.

Jak už bývá u Elona Muska zvykem, i tento termín je zpožděním původního předpokladu. V únoru firma chtěla startovat s lidskou posádkou ještě tento rok, v létě svůj odhad zpřesnila na duben 2019, přičemž však počítala s letem bez posádky ještě letos v listopadu. Zároveň slibovala i další letošní let rakety Falcon Heavy, ke kterému již také nedojde.

dragonliftoff_2 (1)

Ilustrace rakety Falcon 9 s lodí Crew Dragon

V pozdější fázi by se na základě kontraktu mezi NASA a SpaceX měli pomocí Crew Dragon na ISS dostat i další dva astronauti, Victor Glover a Mike Hopkins. Všichni čtyři si přitom budou moci užívat prostředí futuristického interiéru, který se vyznačuje především svým strohým ovládáním, To je omezeno na obrazovky a 38 tlačítek, včetně některých, které slouží jako záloha. Neobvykle moderní vzhled dostala ostatně i přístupová chodba, kterou se budoucí posádky do lodi Crew Dragon dostanou.

NASA se bojí o bezpečnost astronautů

Synergie mezi NASA a SpaceX však není bezchybná. V souvislosti s obavami o bezpečnost astronautů poslala vládní agentura na Muskovu firmu „hloubkovou kontrolu“. Důvodem je podle The Washington Post kontroverzní chování Muska během nedávného rozhovoru, kde požil marihuanu a whiskey. NASA si proto chce ověřit, zda SpaceX splňuje bezpečnostní požadavky, včetně zákazu drog.

emusk

Přečtěte si takéNeil deGrasse Tyson: Elon Musk je pro lidstvo důležitější než Steve Jobs nebo Jeff BezosNeil deGrasse Tyson: Elon Musk je pro lidstvo důležitější než Steve Jobs nebo Jeff Bezos

Podobná kontrola se ostatně bude týkat i Boeingu, který v oblasti dopravy na ISS tvoří Muskovi největší konkurenci. Nepilotovaný let jeho lodi zvané CST-100 Starliner je aktuálně plánován na březen 2019 a na oběžnou dráhu ji vynese raketa Atlas V, z výroby společnosti United Launch Alliance. Jak uvádí server SpaceFlightNow, obě firmy si na základě dohody z roku 2014 rozdělily 6,8 miliard dolarů (155 miliard korun) ze státního rozpočtu, právě na vybudování lodi pro dopravu posádky na ISS.

crewdragon_spaceX (3)

Foto: SpaceX

Čtyři astronauti, kteří se v příštích měsících proletí v lodi Crew Dragon

Diskuze (0)

Novinka

Anonym