Praha v tramvajích nově umožní nákup jízdenek za pomocí bezkontaktních plateb kartou

Ondřej HolzmanOndřej Holzman

tramvaj-praha2
0Zobrazit komentáře

Cestující v pražských tramvajích si budou moci konečně snadno zakoupit jízdenku přímo ve vozech, a to pomocí bezkontaktních plateb. Dopravní podnik hl. m. Prahy (DPP) oznámil, že nové platební terminály na nákup jednorázových jízdenek nasadí do všech svých tramvají do šesti měsíců. Nejpozději ve druhém čtvrtletí 2019 tak budou moci také cestující v Praze využívat stejnou službu, která již úspěšně funguje v Ostravě, Liberci, Karlových Varech a dalších městech.

Možnost nákupu jízdenek pomocí bezkontaktních plateb přitom není v pražských tramvajích úplnou novinkou. DPP zahájil pilotní projekt s moderními terminály už v dubnu 2016 a později je rozšířil na celé tramvajové linky č. 18 a 22. Jenže se pak dlouho nic dalšího nedělo. Až nyní Dopravní podnik oznámil, že uzavřel smlouvu se společností Bankovní informační technologie, patřící pod ČSOB, která osazení tramvají samoobslužnými zařízeními zajistí.

„Modernizace služeb pro cestující je pro nás prioritou. Jsme rádi, že ve všech tramvajích rozšiřujeme možnost nákupu jízdenek právě o bezkontaktní platby. Je to trend dnešní doby a my rádi vyhovíme potřebám našich pasažérů, pro které to bude jednoznačně znamenat zvýšení komfortu a kvality poskytovaných služeb,“ říká Martin Gillar, generální ředitel a předseda představenstva DPP. I přes omezenou dostupnost nový prodejní kanál využívalo několik tisíc lidí měsíčně.

jizdenka-tramvaj

Koupit si jednorázovou jízdenku bude nově možné u prostředních dveří každé tramvaje a u modelů 14T budou zařízení pro bezkontaktní platby dvě, protože tyto tramvaje nemají v prostředním článku dveře. Bezkontaktní nákup jízdenek je dostupný také na autobusové lince č. 119 a na lince AE, spojující centrum Prahy s letištěm, ale rozšíření na další autobusové linky nebo do metra se zatím neplánuje.

DPP slibuje, že ve všech tramvajích budou nové terminály nasazeny nejpozději do půl roku. Na své náklady je dodá zmíněná firma Bankovní informační technologie, která bude následně po dobu čtyř let zajišťovat provoz celé služby. DPP za uvedenou službu zaplatí pouze 1,99 % z ceny jízdného, takže se bude jednat o jeho nejlevnější prodejní kanál.

praha1

Přečtěte si takéPraha si chce tvrdě došlápnout na Airbnb. Jedná o omezení doby pronájmu i zvýšení poplatkůPraha si chce tvrdě došlápnout na Airbnb. Jedná o omezení doby pronájmu i zvýšení poplatků

Praha novou platební metodou srovnává krok s mnoha jinými českými městy a vedle terminálů přímo v tramvajích chce modernizovat také klasické výdejní jízdenkové automaty, které jsou například na zastávkách – také v nich bude možné vedle dosavadní hotovostní platby využít i bezhotovostní metodu. V Praze nicméně nový prodejní kanál neznamená konec papírových jízdenek jako v Ostravě, kde se chtějí v následujících letech papírových jízdenek zcela zbavit. Za dva miliony jízdenek už tam cestující utratili asi 40 milionů korun.

Diskuze (0)

Novinka

Anonym