Porsche představilo po 7 letech novou verzi ikonického modelu 911. Podívejte se, jak vypadá

porsche911
0Zobrazit komentáře

Když se řekne Porsche, jen málokomu se vybaví něco jiného než ikonický model 911, označovaný také jako Carrera, který si od svého vzniku prošel již sedmi generacemi. Jde o jeden z nejzásadnějších automobilů v celé historii a dost možná i proto jsou designéři v Porsche s jakoukoliv změnou velmi opatrní. Nyní ovšem přicházejí s nastupující generací s kódovým označením 992, která přinese hned několik zásadních novinek, byť jde ve finále spíše o pouhou evoluci než revoluci.

Po stránce designu na první pohled vypadá nová Carrera relativně podobně jako předchozí generace, největší změnou je pravděpodobně zadní část, která se stylizuje do dalších nových modelů německé automobilky, například Panamery. Nová 911 Carrera S nabídne 450 koní (331 kW), tedy o 30 koní (22 kW) více než předcházející generace. Z nuly na 100 kilometrů za hodinu se dostane během 3,7 vteřiny, respektive 3,6 vteřiny u varianty s pohonem všech kol, která disponuje lepší trakcí.

Novinkou je také dvojspojková automatická převodovka s tím, že má Porsche v plánu vydat i verzi s vylepšenou manuální převodovkou. Technicky nejzajímavější novinkou je takzvaný „Wet“ mód, se kterým auto samo pozná, že jede po kluzkém povrchu, například při dešti. Porsche tak díky senzoru pod blatníky podle potřeby změní například nastavení diferenciálu pro lepší stabilitu auta při prokluzu.

911-1

Samozřejmostí je pak nový vylepšený 10,1″ displej v interiéru, automatické brzdění napojené na kamerový systém či adaptivní tempomat. V příplatkové výbavě je pak kromě takřka neomezených možností personalizace vzhledu auta i kamera s nočním viděním, která pomáhá autu automaticky zastavit v případě, že například v noci uvidí na přechod vběhnout člověka.

Vcelku nezvyklou věcí je nicméně oznámená novinka Porsche Impact, ktserá dokáže automaticky spočítat emise vzniklé jízdou v novém Porsche. Emise poté systém převede na možný finanční příspěvek, který lze určit na jeden z mnoha charitativních projektů, převážně spojených právě s bojem proti emisím. Majitelům novinky by to vzhledem k pořizovací ceně zřejmě nemuselo dělat problém.

lime-kolobezky-praha

Přečtěte si takéOndřej Široký z Lime: Neúspěch si nepřipouštíme. Apetit na sdílené koloběžky je v Praze velkýOndřej Široký z Lime: Neúspěch si nepřipouštíme. Apetit na sdílené koloběžky je v Praze velký

Cena nové 911 je v USA, kde byl automobil tento týden představen, nastavena na 113 200 dolarů (cca 2,5 milionu korun) za základní verzi Carrera S, vylepšená varianta Carrera 4S vyjde na 120 600 dolarů, respektive necelých 2,8 milionu korun. Klasické sportovnější verze jako Turbo nebo Turbo S se pak budou standardně pohybovat i na více než dvojnásobku. Příspěvky na charitativní organizace jsou tak jen třešničkou na dortu.

Nastupující model se má navíc v budoucnu dočkat také své elektrické podoby. Ostatně Porsche se zavázalo, že v příštích několika letech postupně uvolní všechny typy elektrických vozidel, od sportovních přes klasické SUV až po rodinné vozy.

911-3
911-4
911-9
911-10
911-7
911-6
911-8

Foto: Porsche AG

Diskuze (0)

Novinka

Anonym