Peter Csiba: Jak jsem se dostal z vesnice Jahodná přes Google až do miliardového startupu Robinhood

Michal MarekMichal Marek

0Zobrazit komentáře

V pražské pobočce technologického studia STRV druhou listopadovou středu pokračovala série přednášek Silicon Valley Insights, která představuje osobnosti z tuzemska i ze zahraničí, jež uspěly v Silicon Valley. Tentokrát byl hostem softwarový inženýr a slovenský rodák Peter Csiba, který se z vesnice Jahodná poblíž Bratislavy dostal nejdříve do Googlu a o tři roky později do úspěšného startupu Robinhood. Ten provozuje stejnojmennou investiční aplikaci a dosahuje obří valuace 5,8 miliardy dolarů.

Role moderátora se tradičně ujal CEO STRV Lubo Smid, který Petera nechal sérií dobře mířených otázek přiblížit jeho cestu z dědiny nedaleko Bratislavy přes slovenské hlavní město až do centrály Googlu v kalifornském Mountain View.

peter-sciba-svi-strv2

Peter Csiba a Lubo Smid

Přes matematické olympiády až na matfyz

První krok ke svému pozdějšímu úspěchu udělal Peter Csiba nejspíš v momentě, kdy se na střední školu přesunul do Bratislavy a začal objíždět matematické olympiády. Matematika ho vždy bavila, což vyústilo až v jeho nástup na bratislavskou matematicko-fyzikální fakultu. Během studia vysoké školy se Peter zároveň v rámci programu Erasmus podíval do Amsterdamu, čímž se mu tak trochu otevřel svět a začala se rodit touha zkusit po škole štěstí za hranicemi rodného Slovenska.

saphom

Přečtěte si takéAmericko-český startup Sapho s vývojem v Praze koupila za 200 milionů dolarů firma CitrixAmericko-český startup Sapho s vývojem v Praze koupila za 200 milionů dolarů firma Citrix

Csiba ostatně během večera několikrát nabádal k odvaze vypravit se během studií nebo po nich do zahraničí. I krátká letní stáž může člověku otevřít obzory, změnit náhled na svět a posunout ho dále. V dnešní době je navíc pro studenty z Evropy vycestovat poměrně snadné.

Tři roky v Googlu

Z Peterova vyprávění je jasné, že se nebojí výzev. Spíše naopak. Mladý slovenský vývojář si uvědomil, že dokud bude nejchytřejší v místnosti, nikam se neposune. Zároveň vždy cítil potřebu dělat něco navíc a nad rámec běžných školních povinností. Tento přístup jej postupně dostal až do centrály Googlu, kde žádal o stáž, a nakonec jej i přes ne úplně povedený pohovor přijali. Peter měl navíc štěstí a získal i vízum.

peter-sciba-svi-strv4

V Googlu nakonec Peter Csiba strávil tři roky a práci pro technického giganta si tedy opravdu poctivě odzkoušel. Nejprve pracoval na kompresi dat a postupně se dostal i k práci na vylepšování samotného vyhledávače. Práce to byla jistě náročná a Peterovi se nevyhnuly ani osobní krize a chuť s prací seknout. „První chvíle, kdy jsem chtěl z Googlu odejít, přišla již po čtyřech měsících,“ líčil Csiba. „Chtěl jsem dělat něco zajímavého.“ Nakonec v Googlu vydržel 3 roky, ale vábení zkusit něco zajímavějšího a akčnějšího přeci jen neodolal. Najednou tedy Peter stál před rozhodnutím, co dál.

Zpět domů? Ještě ne

Peter se v Kalifornii zabydlel, vybudoval si komfortní zázemí, získal zelenou kartu pro pobyt v USA a cítil, že v Silicon Valley na něj stále čekají kariérní příležitosti, které na Slovensku zkrátka nejsou. Na druhou stranu cítil závazek k rodnému Slovensku, které mu poskytlo nejen bezplatné vzdělání, bez něhož by se do Silicon Valley nikdy nedostal. Peterovi tedy přišlo paradoxní, že po škole odešel odvádět daně do nejbohatší země světa.

Po urputném přemýšlení a řadě výběrových řízení se však Csiba rozhodl ve Spojených státech přeci jen ještě zůstat a využít příležitostí, které se mu naskytly. Práce v Silicon Valley pro Petera přeci jen znamená také možnost pracovat v multikulturním prostředí plném těch nejschopnějších lidí ve svém oboru. Csibovi navíc imponuje americký „drive“ a ochota vyřešit každý problém, místo aby se nad ním lamentovalo.

peter-sciba-svi-strv1

Nakonec zakotvil ve veleúspěšném startupu Robinhood, který stojí za stejnojmennou investiční aplikací, jež přibližuje svět investic prakticky každému. Kromě toho, že nabízí uživatelsky přívětivé rozhraní, si totiž neúčtuje žádné provize. A právě odsud pochází i název celého projektu. Použijeme-li totiž trochu nadsázky, investiční platforma Robinhood přibližuje peníze blíže k obyčejným lidem podobně jako legendární zbojník Robin Hood.

Startup Roobinhood si Peter vybral mimo jiné proto, že jej svět financí vždy přitahoval. Sám byl jistou dobu finančním poradcem. Jedná se navíc o raketově rostoucí startup s 5 miliony uživatelů, který ale dle Peterových slov stále funguje na bázi poměrně malého týmu, plného šikovných lidí. Na svém blogu Csiba popisuje své kolegy následovně: „Máme mistra USA ve skládání Rubikovy kostky, další je mistr světa ve Scrabble, polovina lidí je ze Stanfordu a často odmítáme lidi z Googlu či Facebooku.“

Oproti práci v Googlu si Csiba chválí právě onu startupovou atmosféru. Google je přeci jen obrovská korporace, kde má všechno svůj čas, pracuje se na dálku, komunikuje se napříč mnoha časovými pásmy a podobně. Ve startupu typu Robinhood prý všechno rychle odsýpá, práce je tvůrčí a každý má svou zodpovědnost. „Je to bomba. Říkám si, že se cítím znovu mladý, a přinejhorším můžu jít na důchod do korporátu,“ komentuje Peter.

peter-sciba-svi-strv3

Peterův příběh je bezesporu inspirující a ukazuje, že kdo má odvahu, vůli dělat něco navíc a trpělivost zdokonalovat se v tom, co ho baví, může to dotáhnout opravdu daleko. Nechme se tedy překvapit, kde mladý úspěšný Slovák nakonec zakotví.

Foto: STRV

Diskuze (0)

Novinka

Anonym