Němci vytvořili futuristickou elektromotorku, kterou kompletně vytiskli na 3D tiskárně

Filip HouskaFilip Houska

bigrep-nera-czechcrunch-1

Foto: BigRep

Motorka BigRep NERA vyráběna pomocí 3D tisku

0Zobrazit komentáře

Metodou 3D tisku lze v dnešní době vytvořit celou řadu věcí. Nemusí jít však pouze o malé doplňky či repliky, na které se hodí zejména světově uznávané tiskárny od české firmy Prusa Research, ale také například o budovy, což je vizí společnosti Hyperion Robotics, nebo dokonce srdeční tkáně. Své využití má 3D tisk pochopitelně také v dopravních prostředcích, na které se nově zaměřuje německé studio BigRep.

BigRep je významný výrobce velkoformátových 3D tiskáren s kancelářemi v Berlíně, Bostonu a Singapuru a ve své experimentální a inovační laboratoři NOWlab nyní vytvořil futuristicky vypadající motorku založenou na elektrickém pohonu. Jmenuje se NERO a podle tvůrců má být vůbec první, plně funkční motorkou na světě, která je kompletně vytisknutá na 3D tiskárně. Jedinou výjimkou jsou elektrické komponenty a baterie, která je integrována přímo do rámu.

bigrep-3d-printed-motorcycle-1

Foto: BigRep

Elektrický motor je vměstnán přímo do ráfku zadního kola

Pro vytvoření této motorky, jež byla před pár dny představena na výrobním veletrhu Formnext, používalo BigRep metodu FFF, respektive proces, který spočívá v postupném nanášení roztaveného materiálu v tenkých vrstvách. Díky tomuto principu tak studio mohlo vytisknout nejen rám motorky, ale také kosodélníkové ráfky, bezvzduchové pneumatiky, vidlice nebo sedadlo. Vše v temně černé barvě.

NERA nicméně zatím není určená pro komerční prodej. V aktuální fázi jde o funkční prototyp, který se má na masové výrobní linky dostat neznámo kdy. Stejně tak nejsou známy ani bližší specifikace ohledně výkonu, kapacit brzdových komponent a tak podobně. Je však jisté, že pokud se tento námět, patrně inspirovaný Batpodem Temného rytíře, jednou dostane na trh, zájem o něj bezesporu bude.

 

 

Diskuze (0)

Novinka

Anonym