Módní e-shop ZOOT chce nabízet zboží na Mall.cz. Má mu to pomoci s dluhy i prodejem v zahraničí

zoot

Foto: Zoot

Výdejna radosti Zootu

0Zobrazit komentáře

Jeden z nejznámějších českých e-shopů s módou ZOOT, který v tuzemsku funguje již bezmála 8 let, se možná v dohledné době konečně překlopí do černých čísel. Pomoci by mu s tím měla možná spolupráce s druhým největším e-shopem v Česku, Mall.cz, se kterým dle informací Hospodářských novin vyjednává partnerství. To má spočívat v propojení nabídky Zootu s Mallem, který by tak značně rozšířil své portfólio módy.

Smysl by takové spojení dávalo pro obě strany. Pro Mall.cz by mohlo znamenat propojení s populárním e-shopem mnohem významnější vstup do světa módy, které se zatím příliš nevěnoval, a na druhé straně může nabídnout své působení na zahraničních trzích v Polsku a Maďarsku. Těmi by mohl Zoot doplnit své obchody na Slovensku a v Rumunsku, což by mu přineslo nové zákazníky a především také potenciální růst zisku. Módní e-shop se totiž stále potýká s finančními problémy.

V první polovině letošního roku sice Zoot znamenal tržby ve výši 518 milionů korun, ztráta nicméně překročila 55 milionů korun. Celková ztráta se pak přehoupla přes 143 milionů korun. Na vině jsou především vratky, které tvořily až 90 procent objednávek. Zoot tak doplácel na své až přehnané výhody pro zákazníky, kteří mohli vracet zboží, jak se jim zlíbí. S tím je postupně konec a u některých „problémových“ zákazníků začíná Zoot vratky omezovat.

zoot

Cílem Mall.cz je podobným způsobem na svoji platformu získat až stovky menších e-shopů na poli módy, se kterými zahájí spolupráci, což je stále jednodušší, než stavět celý byznys na vlastní pěst. Pro Zoot taková potenciální spolupráce přichází za pět minut dvanáct, byť jak nám potvrdili jeho zástupci, zatím se teprve jedná a žádná dohoda ještě nepadla. Do Česka nicméně naplno vstoupili další dva konkurenční hráči, konkrétně již v létě německé Zalando, následované říjnovým vstupem e-shopu About You, který se sice taktéž potýká s problémy u českých zákazníků, ale ambice má velké.

martinhausenblas

Přečtěte si takéAdler zakladatele startupu Liftago Martina Hausenblase poprvé v tržbách překonal miliardu korunAdler zakladatele startupu Liftago Martina Hausenblase poprvé v tržbách překonal miliardu korun

Zoot přisuzuje letošní pokles obratu problémům spojeným s počasím. To ostatně postihuje, stejně jako zmíněné vratky, většinu podobných e-shopů. S tím ovšem český módní e-shop nic moc nenadělá, a tak začal optimalizovat své aktivity v zahraničí a snižovat náklady. „Centralizovali jsme obchod a marketing slovenského a rumunského Zootu do České republiky. Nyní máme pro tyto aktivity jeden tým v Praze pro všechny pobočky. Koncem prvního čtvrtletí 2018 došlo v ZOOT a.s. ke 12% poklesu zaměstnanců, což představuje zhruba 59 pracovních úvazků,“ dodal v průběhu září šéf Zootu Ladislav Trpák.

Diskuze (0)

Novinka

Anonym