Moderní a levnější zelená energie. Stovky německých domácností nakupují elektřinu na blockchainu

Ondřej HolzmanOndřej Holzman

houses
0Zobrazit komentáře

Technologie blockchainu nemusí zdaleka pohánět pouze kryptoměny. Decentralizovaná databáze si nachází cestu do mnoha dalších odvětví, kde lze její přednosti rovněž využít. Německý dodavatel energie Lition začal letos domácnostem nabízet elektřinu právě prostřednictvím blockchainu a dnes obsluhuje již více než 700 klientů. Výhoda je, že se může domácnost napojit přímo na výrobce a nemusí jít přes prostředníka.

Lition je licencovaným dodavatelem energie, v Německu funguje celkem ve dvanácti městech včetně Berlína, Hamburku nebo Mnichova a svou technologii má založenou na Ethereum blockchainu, na němž mimo jiné běží i stejnojmenná populární kryptoměna. Místo ní ale Lition vystavěl decentralizovaný trh s energiemi, které propojují spotřebitele přímo s výrobci, tedy elektrárnami.

Do energetického světa chce Lition přinést podobnou změnu, jakou přináší blockchain do finančního světa, kdy pro různé peněžní (kryptoměnové) operace není potřeba prostředník, jako je například banka. Vše totiž ověří sama technologie blockchainu, která funguje jako otevřená účetní/záznamová kniha. Lition tak obchází velké přeprodejce energií, kvůli kterým zákazník nakupuje elektřinu obvykle dráže, než kdyby šel přímo za výrobcem.

Zákazníci ušetří, elektrárny vydělají

V Německu již přes Lition nakupuje energii přes 700 domácností a podle šéfa firmy Richarda Lohwassera díky tomu mají mnohem větší výběr, který jim obvykle velcí nadnárodní zprostředkovatelé neumožní. „Nákup přímo od výrobce je obvykle omezen na dodavatele energie, kterými jsou velké korporace. Přinášíme zákazníkům burzu, aby mohli platit, za jakou energii chtějí,“ vysvětluje pro magazín CoinDesk Lohwasser.

lition-nakup

Nákup energie přes Lition

Největší výhoda v obejití dodavatelů, což jsou u nás například ČEZ, E.ON nebo innogy a mnoho dalších, je v nižších nákladech. Podle Litionu je úspora značná. Domácnosti dokáže distribuce energií přes blockchain ušetřit průměrně až 20 procent a navíc o 30 procent zvýší své příjmy také elektrárny, protože se nemusí dělit s prostředníkem. To vše navíc při skutečnosti, že Lition sází výhradně na zelenou energii z obnovitelných zdrojů, které je často stále ještě dražší.

Pro zákazníka Litionu je nicméně celý proces velmi jednoduchý, jak si sami můžete vyzkoušet v této demo aplikaci. Jakmile se přihlásíte, dostanete v přehledném dashboardu na výběr, jakou energii chcete nakoupit – může jít o elektřinu z větrných či solárních elektráren nebo z biomasy. Následně si vyberete providera, kterého podle Lohwassera obvykle klienti vybírají hlavně podle nejnižší ceny. Jakmile zaplatíte, smart kontrakt fungující na Ethereum blockchainu zaznamená platbu a pošle vám objednanou energii.

initiativeq

Přečtěte si takéBývalí zaměstnanci PayPalu tvoří novou měnu Q. Podívejte se, o co jde a proč ji rozdávají zdarmaBývalí zaměstnanci PayPalu tvoří novou měnu Q. Podívejte se, o co jde a proč ji rozdávají zdarma

Nedokonalá technologie

Přestože se počet domácností, které Lition (prozatím jen v Německu, kde má licenci) obsluhuje, zvětšuje, pro Lohwassera jde stále především o testování konceptu, který by jednou mohl změnit, jak funguje globální distribuce energií. Nákup elektřiny přímo od poskytovatele, klidně z malé solární farmy od souseda ve vedlejší vesnici, by mohl proměnit celé odvětví.

Jedním z problémů, proč k tomu však v nejbližší době zřejmě nedojde, je paradoxně samotná technologie, na níž Lition běží. Ethereum blockchain je sice vhodný díky svým smart kontraktům, jenže je příliš pomalý a princip těžení není úplně vhodný. Někdy trvá klidně 20 až 30 vteřin, než systém zákazníkovi řekne, zda si může energii nakoupit, a celý těžební proces za tím spotřebovává velké množství energie.

Richard-Lohwasser-Lition

Richard Lohwasser, zakladatel a CEO Litionu

Lition se proto rozhodl, že se pokusí vyvinout vlastní technologii, která by nedostatky Ethereum blockchainu odstranila. Žádný z desítek aktuálně dostupných dalších blockchainů ovšem nebyl dostatečně dobrý, a tak se německá firma rozhodla vsadit na vlastní řešení. Lition se spojil se softwarovým gigantem SAP a staví vlastní „hybridní“ blockchain, který kombinuje to nejlepší z veřejných a soukromých blockchainů. Zatímco SAP řeší smart kontrakty, Lition vyvíjí řešení pro schvalování. V příštím roce chce firma pro další posunutí své nové technologie vydat vlastní tokeny (ICO).

Foto: YouTube

Diskuze (0)

Novinka

Anonym