Legendární spolutvůrce nejlepších komiksů od Marvelu Stan Lee podlehl ve věku 95 let nemoci

Filip HouskaFilip Houska

stanlee
0Zobrazit komentáře

Zábavní svět zasáhla velmi smutná zpráva. Dnes v ranních hodinách ve věku 95 let zemřel v Los Angeles Stan Lee, jeden z nejproslulejších komiksových autorů a producentů, který si vybudoval jméno především ve vydavatelství Marvel Comics, jež pomohl dostat na výsluní.

Stan Lee se počínaje rokem 1939, kdy se připojil do společnosti Timely Comics (předchůdce Marvelu), specializoval zejména na kresby komiksových superhrdinů. To vygradovalo na počátku 60. let, kdy spolu s Jackem Kirbym světu představili první komiks Fantastické čtyřky, který se stal okamžitě globálním fenoménem.

Běžná veřejnost jej však zná především jako spolutvůrce ikonických postav známých také z filmů Spider-Man, Iron Man, Hulk, Thor, Doctor Strange, Black Panther nebo superhrdinských skupin X-Men či Avengers. Všechny tyto náměty byly postupem času zfilmovány Hollywoodem a Lee se tak stal legendou, což dokazuje i zápis v Síni slávy komiksového průmyslu, kde leží jeho jméno již od roku 1994.

Jeho život po nespočtu úspěchů s komiksovou a filmovou tvorbou nyní po 95 letech skončil v losangeleské nemocnici Cedars-Sinai Medical Center. Příčina jeho smrti je zatím neznámá. Přisuzuje se však zejména jeho opakovaným zápalům plic. Stan Lee bude i tak navždy hrdinou, už celé dekády se navíc objevuje v menších cameo rolích ve filmech produkovaných Marvelem, kde na sebe neustále upozorňoval.

Na druhou stranu měl se společností Marvel po propojení s Hollywoodem nespočet problémů, včetně případu, kdy firmu žaloval za neproplacené tantiemy, které mu měly náležet za první díl Spider-Mana. O několik let později získal Stan Lee ze sporu 10 milionů dolarů.

Foto: Gage Skidmore / Flickr

Diskuze (0)

Novinka

Anonym