Floyd Mayweather a DJ Khaled musí zaplatit přes 750 tisíc dolarů kvůli ilegální podpoře krypto startupů

mayweather
0Zobrazit komentáře

Svět kryptoměn je v posledních měsících pod neustálým tlakem. I když technologie decentralizované databáze blockchain začínají využívat stále častěji větší hráči, včetně předních bankovních institucí, investoři se cítí jako na horské dráze, kdy momentálně čekají na další strmý růst vzhůru. Cena kryptoměny Bitcoin totiž klesla jen od minulého měsíce o 30 procent, meziročně pak takřka o 60 procent.

Už ale dávno skončilo bláznovství kolem takzvaných ICO, tedy úvodní nabídky nově vydávaných kryptoměn, ve kterých investoři a především pak zakladatelé projektů často viděli jen pohádkové a rychlé zbohatnutí. Na tuto vlnu ostatně naskočilo i množství celebrit, a to jak z technologických kruhů, tak z mediálního světa. V minulém roce to byl například i známý boxer Floyd Mayweather nebo hudební producent DJ Khaled (vlastním jménem Khaled Mohamed Khaled). Oba na to ovšem doplatili a nyní musí zaplatit pokutu přes 750 tisíc dolarů (přes 17 milionů korun).

V minulém roce totiž oba promovali na svých sociálních sítích kryptoměnový startup Centra Tech a ještě několik dalších, které se později ukázaly jako projekty s podvodnými praktikami, jež dostaly od americké Komise pro cenné papíry a burzu (SEC) nařízeno vrátit investorům peníze. Mayweather za propagaci celkově obdržel 300 tisíc dolarů (6,8 milionu korun) z celkem tří projektů, jedním z nich pak byl právě projekt Centra Tech, jehož zakladatelé byli v průběhu letošního roku zadrženi. Za něj Mayweather obdržel z celé částky třetinu.

Centra Tech promoval také zmíněný Khaled, který za propagaci inkasoval bezmála 50 tisíc dolarů (1,1 milionu korun). Problémem pro SEC byl především fakt, že ani Mayweather, ani Khaled se k příjmu z těchto projektů nepřiznali a odmítají svoji vinu přiznat dodnes. S komisí se pouze dohodli na uhrazení vysoké pokuty, která několikanásobně převyšuje inkasovanou částku.

kamil-demuth-scuk

Přečtěte si takéInvestiční fond Pale Fire Capital a Martin Rozhoň vkládají miliony korun do komunitního tržiště Scuk.czInvestiční fond Pale Fire Capital a Martin Rozhoň vkládají miliony korun do komunitního tržiště Scuk.cz

Konkrétně Floyd Mayweather souhlasil se zaplacením pokuty ve výši 614 775 dolarů, tedy bezmála 14 milionů korun, zatímco Khaled zaplatí 152 725 dolarů, tedy necelých 3,5 milionu korun. Oba se k celé situaci odmítli dále vyjadřovat. Spor se táhl již několik měsíců, dvojici hrozilo v nejhorším případě až odnětí svobody. S americkou komisí se nicméně dá většinou dohodnout na finanční kompenzaci.

khaled

Producent DJ Khaled

Zmíněné duo celebrit rozhodně nebylo jediné, které na kryptoměnový vlak naskočilo. Často byl problém v tom, že za promování nejrůznějších událostí a projektů osobnosti získávaly virtuální měnu, kterou poté neevidovali ve svých příjmech, což je mohlo dostat do křížku s úřady kvůli neplacení daní. Mayweather a Khaled šli nicméně ještě dál a pravděpodobně nevědomě podporovali projekty, které vedly k podvodu na vlastní investory. V případě SEC jde nicméně o vůbec první takovou pokutu na stranu jednotlivců vůbec.

Foto: Disney/ABC / Flickr, YouTube / Reprofoto (Steve TV Show)

Diskuze (0)

Novinka

Anonym