Elon Musk: Tesla byla na pokraji krachu, zbývalo jí jen několik týdnů. Je 70% šance, že odletím na Mars

CEO Tesly Elon Musk

0Zobrazit komentáře

Tesla čelila možnosti krachu především kvůli problémům s narůstající produkcí Modelu 3. Firma jednoduše utrácela tolik peněz, že by to bez zásadních změn nebylo dále udržitelné. Kdybychom problémy během krátké doby nevyřešili, dost pravděpodobně by Tesla skončila. Automobilka byla jen několik týdnů před krachem, pracoval jsem 22 hodin denně 7 dní v týdnu, spal jsem v továrně, jen abych vše mohl řešit aktivně. Nikdo by neměl do práce dávat tolik času, neprospívalo to mému mozku ani srdci.“

Právě tak popisuje Elon Musk v rozhovoru pro pořad Axios na HBO největší problémy ve své automobilce Tesla, jimiž za několik posledních měsíců prošla. Jak přiznává, jde o jednu z jeho vůbec nejtěžších etap života.

Sedmačtyřicetiletý Elon Musk v rozhovoru vypadá velmi vyčerpaně a na jeho slovech je vidět důraz, určitá citlivost. Už nejde pouze o přeříkávání nadnesených frází, ale o akcent na problémy, které trvaly několik měsíců a během kterých bylo nejen psychicky, ale především fyzicky vyčerpávající řídit efektivně vlastní automobilku. Když se pak produkce jistým způsobem stabilizovala, přišly další nepříjemnosti spojené s Muskovými neuváženými příspěvky na Twitteru.

muskaxios

Na sociální síti šéf Tesly hlásil, že chce převést firmu z veřejně obchodovatelné na soukromou a že má k vyplacení akcionářů zajištěné financování. Nebyla to ovšem tak úplně pravda a Musk čelil americké Komisi pro cenné papíry a burzu, která mu udělila pokutu ve výši 10 milionů dolarů, stejnou jako samotné automobilce, a zároveň ho sesadila z čela představenstva společnosti. Alespoň tedy na několik let.

Osobně jsem navrhl produkční linku na bateriové články a následně tři týdny řídil její provoz. Množství lidí si často neuvědomuje, že nejsem pouze šéfem, ale také hlavním technikem, který dohlíží na kompletní vývoj automobilů, jejich produkci, stejně jako na stavbu raket (které posílá do vesmíru prostřednictvím své firmy SpaceX, pozn. red.),“ popisuje Musk.

Tesle věnuje ambiciózní rodák z jihoafrické Pretorie zhruba 70 procent svého času, zbytek pak dalším aktivitám ve SpaceX či The Boring Company, která aktuálně hloubí pod Los Angeles speciální tunely pro alternativní rychlou přepravu a v budoucnu potenciálně i hyperloop. To vše je pravděpodobně daň za to, že se Musk jistým způsobem snaží změnit svět. Ať už si veřejnost myslí cokoliv, nelze mu upřít zápal pro nové technologie a tlak na zaměstnance svých firem k neustálému posouvání se kupředu.

spacex

V souvislosti se zmíněným SpaceX souvisí i chystaná mise na příští rok, která má vůbec poprvé vynést do vesmíru raketu s lidskými pasažéry. Pokud se to podaří, mohl by to být vůbec nejzásadnější pokrok v historii Muskovy firmy, vedoucí až k možnému osídlení Marsu. Pro to má ostatně Musk již rozplánován koncept možné kolonie na rudé planetě, kde by se postupně rozvinul život. Není to ovšem otázka pouze několika let. I tak Musk v rozhovoru potvrdil, že je zhruba 70% šance, že se sám na Mars přemístí. Dle něj je větší pravděpodobnost, že nastupující generace zemře na Marsu než na Zemi. A nebude to rozhodně záležitost pouze bohatých lidí.

Jak bude vypadat budoucnost dle Muska?

V rozhovoru přišlo i na otázku umělé inteligence a vzdálené budoucnosti. „Lidstvo si neuvědomuje, že neustálou snahou o vylepšování umělé inteligence pouze přispívá k tomu, že nám to vše jednou přeroste přes hlavu a vymkne se kontrole. Umělá inteligence není o nějakých postapokalyptických scénářích a ovládnutí světa roboty, ale spíše o ztrátě kontroly nad jejím vývojem,“ poznamenal Musk a dodal, že je svět schopen přemýšlet spíše nad krátkodobými problémy než dlouhodobým vývojem. To, co se stane dnes, může mít vliv až za desítky let.

emusk

Přečtěte si takéNeil deGrasse Tyson: Elon Musk je pro lidstvo důležitější než Steve Jobs nebo Jeff BezosNeil deGrasse Tyson: Elon Musk je pro lidstvo důležitější než Steve Jobs nebo Jeff Bezos

Přirovnává to k vývoji technologie jaderných a vodíkových bomb, které nebyly původně určeny k vyhlazování části lidstva, ale ze své logické podstaty mnohokrát posloužily nezměrným katastrofám. I když pravděpodobně v nejbližší době nic podobného nepřijde, Musk uvedl i několik případů využití nových technologií pro špatné účely, které lze realizovat už dnes. Například připevnění bomby na drony s technologií rozpoznání obličeje a vyslání do budovy nebo určité oblasti s cílem najít určitou osobu a zavraždit ji.

Mnohem pravděpodobnější nicméně bude spíše manipulace veřejnosti. Například prostřednictvím médií, věrohodných falešných zpráv, ovlivňováním voleb a veřejného mínění. Jistým způsobem se to děje již dnes, technologie tomu ale napomáhají. Jako například plně virtuální moderátor čínské zpravodajské stanice vytvořený umělou inteligencí, který je k nerozpoznání od reálného člověka.

moderator-cina-mm1

Některé podobné scénáře skvěle zachytil seriál Netflixu s názvem Black Mirror (Černé zrcadlo), který v jednotlivých dílech zobrazuje vliv moderních technologií na společnost a jejich důsledky. Zajímavé je, že Musk věří technologiím a pokroku natolik, že dle něj budou v následujících dekádách například hry k nerozeznání od reality. Za posledních 40 let v tomto ohledu udělalo lidstvo neuvěřitelné pokroky a dle něj je stále určitá šance, že nežijeme v reálném světě, ale pouze v simulaci.

Byť to zní na první pohled vtipně, v jednom z dřívějších rozhovorů Musk tvrdil, že je šance jedna ku miliardě, že nežijeme pouze v simulaci podobné právě hrám.

Diskuze (0)

Novinka

Anonym