Dubajská policie začíná testovat létající motorky. V provozu mají být do dvou let

Filip HouskaFilip Houska

hoversurf_cc
0Zobrazit komentáře

Přepravní budoucnost ve formě létajících vozů tady sice ještě není, ale vzhledem k pokrokům firem jako Uber, který do této vize investuje desítky milionů dolarů, nebo menších startupů typu Kitty Hawk či Opener, v nichž figuruje i spoluzakladatel Googlu Larry Page, pravděpodobně není tak daleko. O to víc, když se na ni začínají postupně adaptovat i policejní složky.

Konkrétně jde o policii v Dubaji, která zahájila výcvik policistů na speciálním elektrickém vozu s vertikálním vzletem a přistáním (eVTOL) připomínajícím futuristickou motorku, za nímž stojí startup Hoversurf. To by mělo příslušným ochráncům zákona umožňovat zejména lepší přístupnost do míst, kam by se s auty běžně nedostali (respektive ne tak jednoduše).

hoversurf1_cc

Hoverbike zatím dokáže letět rychlostí okolo 100 km/h se slibovanou dobou letu až 25 minut (na jedno nabití)

I když dubajské policejní oddělení s Hoversufrem zahájilo spolupráci již minulý rok, kdy mu byl představen první prototyp tohoto prostředku budoucnosti, stále je projekt teprve na samém začátku. Nicméně podle slov Khalida Nassera Alrazooqiho, šéfa tamní policejní divize pro umělou inteligenci, má celá tato iniciativa velký potenciál. Již za necelé dva roky se totiž do reálného provozu mají dostat první modely.

beat-saber

Přečtěte si takéHráči PlayStationu 4 se dočkali. Populární česká hra Beat Saber dorazí na PSVR koncem listopaduHráči PlayStationu 4 se dočkali. Populární česká hra Beat Saber dorazí na PSVR koncem listopadu

To je velkou výzvou i pro samotný Hoversurf, který se zaručil, že dubajské policii poskytne tolik modelů (označovaných jako S3 2019 Hoverbike), kolik jen budou chtít. „Dají nám vědět v následujících měsících, jestli budou chtít nějaké navíc. Pokud budou potřebovat dalších 30 či 40 modelů, poskytneme jim je,“ říká pro server CNN Joseph Segura-Conn, COO Hoversurfu.

Nyní je otázkou, zdali tyto létající motorkou budou skutečně efektivně sloužit pro účely policistů. Probíhající výcvik „pilotů“ je jedna věc, avšak nelze zapomínat na to, že takové létající prostředky se potýkají s malou výdrží baterie, což by například během silniční (respektive vzdušné) honičky mohlo policii přinést dost problémů. Na druhou stranu zbývá do stanoveného časového horizontu ještě dost času a lze očekávat, že se veškeré technické záležitosti stihnou vyladit.

hoversurf2_cc

Létající motorka, prodávaná za 150 tisíc dolarů, se dokáže chovat i jako dron se 40minutovou výdrží na baterku

Foto: HOVERSURF OFFICIAL / YouTube

Diskuze (0)

Novinka

Anonym