Bill Gates investoval do toalet, které transformují exkrementy do čisté vody, hnojiva i elektřiny

Jiří SvobodaJiří Svoboda

bill-gates-toilet2

Foto: Bill Gates/Facebook

Bill Gates

0Zobrazit komentáře

Splachovací toaleta je jeden z vynálezů, který lidstvu dělá společnost na denní bázi a je často považován za tak základní věc, že se jen těžko zamýšlíme nad tím, jak by tato technologie, která v takřka nezměněné podobě funguje už staletí, mohla být předělána k potřebám dnešní doby. Že jde o oblast s velkým potenciálem si myslí i Bill Gates, legendární miliardář a filantrop.

V úterý na čínském expo zvaném „Reinvent the toilet“ totiž Gates vystoupil a během své řeči vedle sebe postavil sklenici plnou lidských exkrementů. Tento překvapivý krok měl ukázat na jediné: nedostatek toalet v rozvojových zemích a důsledky nehygienické sanitace. V jedné takové sklenici může totiž dle Gatesových slov být až 200 bilionů buněk rotavirů, 20 miliard bakterií  a 100 tisíc vajíček parazitických červů.

Gates proto představil dvacet inovativních designů toalet, které eliminují nebezpečí a exkrementy předělávají na vodu a hnojivo. Jeden z nich, který do procesu zpracování odpadu přidává elektrochemický generátor, který ve výsledku vytvoří hnojivo a vodík, který může být použit jako zdroj energie. Vlastní energii přitom čerpá ze solárních panelů. Do tohoto a podobných zařízení investoval Gates 200 milionů dolarů.

Bill Gates talks toilets

There are few things I love talking about more than toilets.

Zveřejnil(a) Bill Gates dne Pátek 2. listopadu 2018

Špatná hygiena dle studie z roku 2017 přispívá k milionům úmrtí každý rok a dle Gatesových slov by se tento trend mohl s pomocí nových toalet otočit. Nejenom, že by ročně v globálním spektru ušetřily 233 miliard dolarů za výdaje spojené s léčbou průjmů cholery a dalších nemocí, zároveň by také dramaticky snížily náklady za celý čistící proces splašků, což by ve finále znamenalo pokles cen sanitačních zařízení.

houses

Přečtěte si takéModerní a levnější zelená energie. Stovky německých domácností nakupují elektřinu na blockchainuModerní a levnější zelená energie. Stovky německých domácností nakupují elektřinu na blockchainu

Podle Světové zdravotnické organizace nemá 2,3 miliardy lidí na Zemi přístup k základním sanitačním zařízením a Bill Gates se proto dle svých slov začal o oblast hygieny zajímat krátce potom, co opustil práci na plný úvazek v Microsoftu. Jeho nadace  se od té doby v oblasti hygieny zaměřila na oblasti subsaharské Afriky, jižní Asie a právě Číny, kde před třemi lety tamní vláda zahájila takzvanou záchodovou revoluci, když zrekonstruovala 68 tisíc veřejných toalet.

Gates je však ještě o něco dále a tvrdí, že otázka nových technologií v sanitárních zařízeních už není o tom, zda takové technologie dokážeme vyrobit, ale kdy budou implementovány. Byl to ostatně právě Gates, který už před třemi lety proslul tím, že vypil sklenici čisté vody derivovanou z exkrementů.

Diskuze (0)

Novinka

Anonym