Americko-český startup Sapho s vývojem v Praze koupila za 200 milionů dolarů firma Citrix

Ondřej HolzmanOndřej Holzman

saphom
0Zobrazit komentáře

Technologický startup Sapho je napůl český a napůl americký. Sídlo sice má v kalifornském Silicon Valley, ale hlavní vývojářské středisko je umístěno v Praze, kde sedí několik desítek vývojářů. Ti všichni budou nově pracovat pro jinou americkou firmu Citrix, která Sapho za 200 milionů dolarů, tedy více než 4,5 miliardy korun, koupila.

Sapho založili v roce 2014 Fouad ElNaggar a Peter Yared s tím, že hlavní část vývoje svých softwarových aplikací umístí do Česka. Zdaleka nejen čeští vývojáři tak v Praze pracují na mikroaplikacích pro zastaralé a robustní korporátní systémy, aby je bylo možné využít moderně, což znamená především v cloudu a na mobilu. Typicky jde o integrace starých finančních, obchodních, reportovacích či HR softwarů a systémů a přenášení dat do moderních řešení od Microsoftu, SAP či Oraclu.

sapho-Peter-Yared-Fouad-ElNaggar2

Foto: Sapho

Peter Yared a Fouad ElNaggar, spoluzakladatelé Sapho

V loňském roce Sapho oznámilo investici ve výši 14 milionů dolarů, celkem dokázalo za čtyři roky fungování vybrat necelých 28 milionů dolarů a již nějakou dobu se spekulovalo o jeho možném prodeji. Původně se mluvilo o zájmu velkých hráčů jako IBM nebo Microsoft, ale akvizici Sapha nakonec nyní oznámil jiný tradiční hráč, americký Citrix.

musl

Přečtěte si takéČeská investiční platforma Fundlift překročila 250 milionů korun v zafinancovaných kampaníchČeská investiční platforma Fundlift překročila 250 milionů korun v zafinancovaných kampaních

Citrix svým zákazníkům poskytuje zabezpečené digitální pracoviště, v němž sjednocuje veškeré potřebné aplikace, data a služby, a právě mikroaplikace Sapho mu mají pomoci v efektivní integraci dalších systémů. Citrix se původně zaměřoval hlavně na virtuální privátní sítě, ale pod novým CEO Davidem Henshallem se stále více orientuje na model hybridního cloudu.

sapho-web

Propojení Citrixu a Sapha tak dává smysl. Ostatně jak píše magazín TechCrunch, obě firmy měly mnoho společných zákazníků, kteří volali po ještě užší integraci obou platforem. Veškeré produkty Sapha tak nyní budou moci zákazníci využít v rámci Citrix Workspace ještě jednodušeji. Řešení Citrixu dnes používá přes 400 tisíc firem po celém světě a hodnota firmy činí 14 miliard dolarů. V loňském roce vykázala zisk ve výši 2,82 miliardy dolarů.

Foto: Sapho

Diskuze (0)

Novinka

Anonym