Tvůrci hry Fortnite získali v investici přes 1,2 miliardy dolarů. Hodnota Epic Games vyrostla na 15 miliard

fortnitek
0Zobrazit komentáře

Začalo to docela nenápadně. Psal se rok 1991 a Tim Sweeney v domě svých rodičů v americkém Marylandu založil firmu Potomac Computer Systems, o rok později přejmenovanou na Epic MegaGames a v příštích letech konečně na jméno, které si dnes pamatuje každý. Řeč je o herním vývojářském studiu Epic Games, které má za sebou sérii Unreal, Gears of War či Fortnite. A především na vývoj posledního zmíněného titulu nyní získává 1,25 miliardy dolarů, v přepočtu ohromných více než 28 miliard korun.

Jde o vůbec největší jednorázovou investici do videoherní společnosti v historii. Hodnota Epic Games po ní dosáhla téměř 15 miliard dolarů, respektive 339 miliard korun. Pro herní studio jde o teprve druhou podobně velkou částku za celou historii firmy – v roce 2013 získalo 330 milionů dolarů od čínské investiční skupiny Tencent, která v Epic Games od té doby drží přes 48 procent a zapojila se také do posledního investičního kola.

fortnite

Jenže tehdy asi studio žádným způsobem nečekalo, jaký poprask vzbudí jejich aktuálně nejhranější titul Fortnite, který, podobně jako konkurenční hra PUBG, nasadil laťku pro nový herní žánr battle royale hodně vysoko. Ostatně o tom svědčí i bezmála 125 milionů registrovaných a více než 80 milionů pravidelných hráčů, kteří pouze za duben letošního roku Epic Games vydělali téměř 300 milionů dolarů. A čísla neustále rostou, stejně jako roste počet různých speciálních předmětů, které lze ve hře zakoupit.

Fortnite totiž funguje na jednoduchém principu – hru si není nutné kupovat, hrát ji můžete zcela zdarma, a to rovnou s kamarády nebo cizími hráči online. Zvrat přichází až ve chvíli, kdy vás hra začne, stejně jako všechny ostatní freemium tituly, lákat na různá placená vylepšení a doplňky, které sice k hraní nejsou potřeba, ale můžete se jimi vyrovnat ostatním hráčům.

nfibrecare-futurenow

Přečtěte si takéČeský startup [n]fibrecare vyhrál FutureNow Startup Awards a odnáší si přes půl milionu korunČeský startup [n]fibrecare vyhrál FutureNow Startup Awards a odnáší si přes půl milionu korun

Do posledního investičního kola se navíc mimo předchozích velkých investorů, jako již zmíněný Tencent, Disney či Endeavor, zařadili také KKR, ICONIQ Capital nebo Smash Ventures a čtyři další. „Jsme nadšeni z toho, že se můžeme propojit s těmi největšími mozky z oblasti financí, sportu a zábavy. Tohle vše jen umocňuje dominantní pozici Epic Games v oblasti zpracování 3D technologií v reálném čase a navíc to opět posune dál naši schopnost měnit způsob, jakým lidé hrají, pracují a vůbec reagují na svět,“ říká k poslední investici zakladatel a šéf Epic Games Tim Sweeney.

epicgamesberlin

Berlínské kanceláře Epic Games

Epic Games má dnes více než 700 zaměstnanců a mimo stávajícího boomu kolem Fortnite pracuje stále část z nich na herním enginu Unreal, který využívá nejen Fortnite, ale i všechny další hry Epic Games a také množství dalších vývojářských studií. V době svého vzniku šlo o jeden z vůbec nejpokročilejších enginů, co se týče fyziky a zpracování.

Vývojářská firma si ale nenechává plody svého úspěchu pouze pro sebe. Část z peněz investuje mimo vývoje také do komunity. Nedávno se tak Epic Games zavázalo 100 miliony dolarů sponzorovat herní ligu eSports právě ve hře Fortnite.

Foto: Epic Games

Diskuze (0)

Novinka

Anonym