Teprve 16letý student se stal novým světovým šampionem v Tetrisu

Michal PtáčekMichal Ptáček

tetris-11
0Zobrazit komentáře

Počítačová hra Tetris se i 34 let od svého vydání těší obrovské popularitě, což potvrzuje nejen velké množství hráčů, kteří se jí věnují, ale také nespočet soutěží a celosvětově probíhajících turnajů. Jedním z těch nejvýznamnějších je Classic Tetris World Championship konající se už devět let po sobě v americkém městě Portland ve státě Oregon.

Právě zde se pravidelně u kultovní konzole NES zapojené do retro CRT televize setkávají nejlepší hráči Tetrisu z celého světa, včetně šampionů z Evropy, Japonska a samozřejmě Spojených států. Už tradičně nechyběl ani vítěz téměř všech předchozích ročníků Jonas Neubauer, který se však tentokrát musel sklonit před ještě lepším hráčem, než je on sám.

michalillich

Přečtěte si takéČeský startup Zuri Michala Illicha získal 600 tisíc eur od Pale Fire Capital na vývoj bezpilotního letadlaČeský startup Zuri Michala Illicha získal 600 tisíc eur od Pale Fire Capital na vývoj bezpilotního letadla

Ve finále ho totiž na počet nasbíraných bodů porazil teprve šestnáctiletý student Joseph Saelee, který v Tetrisu díky svým extrémně rychlým prstům používá takzvanou techniku „hypertappingu“, spočívající v rychlém mačkání směrových tlačítek NES ovladače a natočení Tetris kostek do správné polohy bez ztráty rychlosti. Aby byla tato technika efektivní, musí být Saelee během jedné vteřiny schopen zmáčknout tlačítka až desetkrát. Většina hráčů včetně poraženého dlouholetého šampiona naopak levé nebo pravé tlačítko na ovladači konstantně drží.

„Ten chlapec hrál opravdu celým svým srdcem a navíc během hry předvedl svůj ryzí talent. Je mi velkou ctí předat vítěznou pochodeň právě jemu, jakožto zástupci nové nastupující generace Tetris hráčů,“ řekl po finálové prohře předchozí dlouholetý šampion Jonas Neubauer.

Kromě uznání hráčů Tetrisu z celého světa si Joseph Saelee odnesl domu také výhru ve výši 1 000 dolarů (přes 22 tisíc korun).

Diskuze (0)

Novinka

Anonym