Stadiony, které imitují sopečné krátery. V Číně roste futuristický sportovní kampus
, /

Stadiony, které imitují sopečné krátery. V Číně roste futuristický sportovní kampus

Stadiony, které imitují sopečné krátery. V Číně roste futuristický sportovní kampus

Sportovní areály jsou oblíbeným cílem architektů. Díky své komplexnosti a zpravidla rozsáhlé výstavbě jim nabízí ideální příležitost, jak popustit uzdu fantazie a navrhnout zajímavá řešení, která by se neodvíjela pouze od budov, ale také od celé scenérie. Důkazem toho je i chystaný sportovní park v čínském Quzhou.

Tam pekingské architektonické studio MAD navrhuje futuristický sportovní komplex, jehož myšlenka stojí na „propojení Země s Marsem“. Potvrzovat to má nejen okolí celého kampusu, které má vysázenou zelení napodobovat Zemi a nerovným povrchem symbolizovat Rudou planetu, ale i designovým provedením jednotlivých stadionů.

Ty mají být vystavěny tak, aby z ptačí perspektivy vypadaly jako vulkanické krátery. A jak ukazují zveřejněné vizualizace, nejsou od tohoto pojetí příliš daleko. Celý zážitek, rozprostírající se na ploše okolo 700 tisíc metrů čtverečních, má navíc umocňovat okolní scenérie s lesy a velkým jezerem poblíž hlavního stadionu.

Právě hlavní stadion, který má nabízet místo až pro 30 tisíc diváků, by měl být pravděpodobně tou nejzajímavější stavbou v rámci areálu. Součástí jeho „mimozemského“ exteriéru mají být totiž i umělá nebesa v podobě vznášejících se mraků. Na druhou stranu nebude jediným zásadním zázemím.

Dva miliony dolarů pro kovové plakáty. Český Miton investuje do polského startupu Displate

Jablonecká investiční skupina Miton, která stojí za řadou úspěšných projektů včetně velkých jmen jako...

Quzhou Sports Campus má nabízet i plavecký stadion, gymnastický stadion o kapacitě 10 tisíc lidí, několik multifunkčních sportovních hal, venkovní dráhy a také technologické muzeum, hotel či různé obchody.

Ač účelem tohoto komplexu je hlavně sportovní vyžití, MAD cílí i na širokou veřejnost, která zde bude moci najít místo pro relaxaci a odpočinek. Má tedy jít v jistém slova smyslu o park, do kterého se bude možné dostat skrz přítomné lesy. Ostatně i na tento detail čínské architektonické studio myslelo – při vstupu chce lidem navodit pocit, že přišli do jiného „světa“. Vše by mělo být k dispozici již v roce 2021, kdy se očekává finalizace celého kampusu.

Foto: MAD