Rolls-Royce se spojil s Intelem pro výrobu autonomních lodí. Nasazeny mají být za sedm let

Filip HouskaFilip Houska

rollsroyce
0Zobrazit komentáře

Rolls-Royce je po celém světě známý zejména pro svou výrobu luxusních vozů, nicméně to není jediný směr této původem britské firmy. V posledních letech se také angažuje v lodní přepravě, pro kterou dodává například modulární baterie a další potřebnou techniku. Nyní však chce toto zaměření posunout o něco dále, k čemuž má firmě dopomoci technologický gigant Intel. S ním totiž Rolls-Royce nově uzavřel partnerství za účelem výroby autonomních transportních lodí.

Primárním cílem této spolupráce má být vytvoření takové lodní flotily, která by během svého provozu nespoléhala na žádný lidský faktor na palubě. Vše by se odvíjelo od centralizovaného navigačního programu, jenž by měl zaručovat mnohem větší bezpečnost během plavby. Podle dostupných dat totiž může za 70 procent všech lodních nehod v posledních deseti letech právě člověk, což je pro Rolls-Royce obrovskou výzvou ke změně.

Obě společnosti by do uvedeného programu měly přispět svými důmyslnými technologiemi. Rolls-Royce ve svých laboratořích průběžně piluje systém pod názvem Intelligent Awareness, který je založený na automatizované soupravě kamer, senzorů a radarů LIDAR. Pomocí nich, respektive na základě strojového učení a vyhodnocování získaných dat, pak může detekovat potenciální rizika (například neobvyklý směr lodi, ostatní lodě v okolí, překážky typu ledovců a tak podobně) a následně přizpůsobit provoz lodi.

rollsroyceintel

Aby byla tato technologie schopna co nejrychleji reagovat, musí zpracovávat obrovské množství dat. A právě k tomuto účelu přichází do hry Intel, který by měl Intelligent Awareness podporovat svými pokročilými disky SSD 3D NAND a procesory Xenon. Při spojení těchto dvou prvků by pak mohlo přijít komplexní řešení, díky němuž by se na světové vody mohly vydat zcela autonomní lodě závislé na nastaveném programu.

První taková flotila, která má sloužit nejen pro transport zboží, ale výhledově také pro přepravu lidí, by měla být spuštěna do ostrého provozu v roce 2025.

Foto: Intel

Diskuze (0)

Novinka

Anonym