Robotická kočka Nybble je domácím mazlíčkem budoucnosti. Můžete ji naprogramovat dle libosti

Nela VítováNela Vítová

cat
0Zobrazit komentáře

Čínský fyzik a programátor Rongzhong Li, jenž založil a vede firmu Petoi, sestrojil robotickou kočku budoucnosti, kterou si může se základními technickými znalostmi složit prakticky každý. Pokročilý programátor ji pak zvládne vylepšit o další schopnosti.

Koncept robotické kočky jménem Nybble představil Rongzhong Li na crowdfundingové platformě Indiegogo, kde na projekt stihl za pouhé čtyři dny vybrat již přes 35 tisíc dolarů z požadovaných 50 tisíc, což je v přepočtu více než 1,1 milionu korun.

Li mluví o svém vynálezu jako o domácím mazlíčkovi budoucnosti: „Nybble není pouze robotická kočka, která umí chodit, je to nový druh domácího mazlíčka. Kočky jsou mistry fyziky, chtěl jsem se pokusit reprodukovat jejich pohyby.“

Petoi-Rongzhong-Li

Zakladatel a CEO společnosti Petoi Rongzhong Li

Kočka s počítačem

Robot se dá poměrně jednoduše složit pomocí počítače, příslušného softwaru a základní sady nářadí. Poté už záleží pouze na tom, na jak vysokou úroveň bude chtít majitel své zvířátko vypracovat. Nybble lze zanechat v základní verzi, nebo si ji naprogramovat a přizpůsobit. Malý robot je poháněn minipočítačem Arduino a na záda se mu ještě může přidělat například Raspberry Pi. Ten pak může sloužit pro lepší vnímání a další funkce.

Robotická kočka tak nakonec může umět běhat, chovat se podle různých povelů a naučit se i některé triky. Vlastníci domácích robotů navíc mají možnost se registrovat na oficiálních webových stránkách, spojit se s ostatními majiteli a vlastnosti svých zvířat porovnávat nebo se učit od ostatních, jak nová vylepšení naprogramovat a vytvořit.

cat22222

Robotická kočka Nybble

Robotické puzzle

Vlastní tělo kočky se poměrně jednoduše složí díky tomu, že do sebe zapadá podobně jako puzzle. Jednotlivé části jsou vyrobeny záměrně ze dřeva, které má reprezentovat tradiční čínské umění zpracování dřeva. Design těla se nese v retro stylu a navenek je otevřené, jakoby bez kůže. Již na první pohled jsou tedy patrné všechny součástky, ze kterých je robotické tělo kočky složené.

Majitelé si mohou také vybrat, zda robota složí podle přiloženého návodu, nebo přijdou na postup sami. Finální verze váží pouhých 350 gramů, měří 250 milimetrů na délku a 140 milimetrů na výšku.

Tým stojící za vývojem tvrdí, že Nybble bude sloužit také jako skvělý způsob učení. Dětem pomůže učit se fungování technologií, programování a obecně tvořivé činnosti.

nybble-robot-cat-pieces1

Rozložená robotická kočka Nybble

Robotický mazlíček pod stromeček

První nápady na robotickou kočku začaly vznikat již v roce 2016, na základě toho se Li o rok později rozhodl založit společnost Petoi, která celý nápad zastřešuje. Na začátku letošního roku přišel s podobným nápadem s názvem OpenCat, který později vypracoval až do nynější podoby.

Dodání prvních kusů Nybble tým plánuje již na prosinec tohoto roku, aby stihl silnou vánoční sezonu. Kampaň na Indiegogo má rozjetou dobře a podle všeho se podaří na cílových 50 tisíc velmi brzy dosáhnout.

Diskuze (0)

Novinka

Anonym