První historický obraz vytvořený umělou inteligencí se vydražil za téměř 10 milionů korun

Filip HouskaFilip Houska

obvious_czechcrunch
0Zobrazit komentáře

O multifunkčnosti umělé inteligence dnes již nelze pochybovat. Dokáže nejen pohánět mobilní hlasové asistenty, navigovat ucpaným městem, rozpoznávat okolní objekty a obličeje nebo rozpohybovávat roboty, ale nově také kreslit historické obrazy. Právě to bylo cílem trojice francouzských studentů pod pseudonymem Obvious.

Skupina Obvious vyvinula specifický software, který pomocí umělé inteligence a technologie strojového učení dokáže rozpoznat celou řadu různých historických portrétů (a pravděpodobně i jiných vizuálů) a na základě této znalosti pak zcela samostatně namalovat vlastní verzi. Obecně se pro tyto účely má využívat algoritmus pro generativní kompetitivní síť, obecně známý pod zkratkou GAN.

czechcrunch_belamy

Díky tomuto technologicky atraktivnímu postupu se trojici následně podařilo stvořit fiktivní postavu se jménem Edmond de Belamy, kterou vytiskli a vložili do zlatavého rámu kopírujícího tradiční historická díla. Pod jeho siluetu následně dopsali i jeden z kódů, který byl pro tvorbu použit (a podle všeho také „vykraden“ od jistého Robbieho Barrata, který s umělou inteligencí při malování také experimentuje).

Raritní obraz pod označením Portrait of Edmond Belamy se následně dostal do dražby, kde se měl prodat podle původních předpokladů za 7 až 10 tisíc dolarů. K překvapení všech byl však v londýnské aukční síni Christie’s vydražen za 432 500 dolarů, tedy téměř 10 milionů korun.

Bláznivý svět umění

V kontextu této události se také hodí připomenout další „kontroverzní“ situaci, která se odehrála v galerii Sotheby’s (také v Londýně) v průběhu dražby jednoho z nejkultovnějších děl street artového umělce Banksyho – Girl With Red Balloon. Tento obraz totiž ihned po odklepnutí projel skartovačkou, která byla vložena uvnitř rámu samotným Banksym pro případ, kdyby se tento skvost jednou do dražby vůbec dostal.

Majitelka si nicméně i rozstříhaný obraz nechala, ale už ne jako Girl With Red Balloon, ale jako Love Is In the Bin (Láska v koši).

banksy_ac

„První umělecké dílo v historii, které bylo vytvořeno živě během dražby.“

Foto: Obvious

Diskuze (0)

Novinka

Anonym