Poslední software v elektromobilech Tesly aktivuje palubní kameru, 360° pohled na vůz i nové rozhraní

Michal PtáčekMichal Ptáček

tesla-Model-3-MountainPearl1

Tesla Model 3, jehož produkce v posledních týdnech značně vzrostla

0Zobrazit komentáře

Kalifornská automobilka Tesla, za kterou stojí Elon Musk, si přichystala pro zákazníky zajímavou novinku. Oficiálně totiž představila novou aktualizaci softwaru ve svých vozech pod označením 9.0, která nabízí hned několik vylepšení. Ty by dle slov samotné Tesly měly všechny modely společnosti, tedy Model S, Model X a Model 3 udělat chytřejšími i bezpečnějšími.

Asi nejvýznamnější novinkou je možnost natáčet a ukládat video záznam z jízdy prostřednictvím palubní kamery. Podmínkou však je, aby byl vůz vybaven hardwarem Autopilot ve verzi 2.5, který je součástí modelů ze srpna 2017 a novějších. Pro uložení videa je pak třeba mít k dispozici externí pevný disk s kapacitou alespoň 1,8 GB, napojený na automobil pomocí USB.

V souvislosti s videem je nyní také možné vidět 360stupňovou vizualizaci okolí vozu, kterou často nabízí například některé nejnovější modely německých automobilek. To souvisí i s hlídáním mrtvého úhlu, který lze kontrolovat nejen za pomoci zrcátek, ale právě i kamerových senzorů, které zobrazují video na levé a pravé straně od vozu.

teslainterier

Interiér Tesly se středovým ovládacím panelem

Samostatné aktualizace se pak dostal také nejlevnější a také nejmenší model automobilky, Model 3, respektive aplikace, která elektrovůz obsluhuje. Vývojáři do ni totiž po vzoru Modelů S a X přidali kalendář, prohlížeč a aplikace Tesla Energy, který umožňuje řidiči sledovat v reálném čase spotřebu vozu a zároveň také odhadovanou spotřebu pro plánovanou cestu.

U modelů X a S se pak vylepšení dočkalo ovládání vyhřívání volantu, sedaček a stěračů a především pak lepší uživatelské rozhraní ovládacího panelu, který se nyní více podobá tomu, který znají majitelé Modelu 3.

Bezpečnost především

Mimo toho, že jsou nově modely Tesly vybaveny lepší detekcí mrtvého úhlu, která se spoléhá i na zadní a boční kamery, je posledním užitečným bezpečnostním prvkem také snížení akcelerace v případě, kdy vůz detekuje nějakou překážku na cestě. Důvod je jednoduchý – zabránit řidiči tomu, aby stlačil pedál na podlahu a do překážky narazil v plné rychlosti.

modelx

Tesla Model X

Zřejmě nejvtipnější novinkou je pak herní easter egg v podobě několika arkádových her z konzolí Atari, který se do firmwaru verze 9.0 rozhodli Elon Musk a spol. zabudovat. Pro jejich zahrání je samozřejmě potřeba, aby Tesla byla zaparkována. V příštích měsících by pak měl update softwaru počítat i s pokročilými navigačními funkcemi pro Autopilot.

Foto: Tesla

Rubriku Startupy podporujíjt-retina

Diskuze (0)

Novinka

Anonym