Podívejte se, jak vypadá nová pobočka Starbucksu vytvořená z přepravních kontejnerů
, /

Podívejte se, jak vypadá nová pobočka Starbucksu vytvořená z přepravních kontejnerů

Podívejte se, jak vypadá nová pobočka Starbucksu vytvořená z přepravních kontejnerů

Světoznámý kavárenský řetězec Starbucks podniká další krok k naplnění vize o výstavbě udržitelných a ekologičtějších poboček. Na Tchaj-wanu proto nově otevřel kavárnu, která je vyrobena z použitých přepravních kontejnerů. Zároveň slouží i jako drive thru v rámci chystaného obchodního domu Hualien Bay Mall.

O design této nevšední pobočky, na kterou bylo použito 29 na bílo obarvených kontejnerů, se postaral uznávaný japonský architekt Kengo Kuma. Ten se při návrhu měl inspirovat strukturou listí u kávovníků, přičemž reflektoval rozložení stavebních částí, kterým se charakterizuje tradiční čínská architektura.

Návštěvníkům se tak díky Kumově původní představě nově nabízí dvoupatrový prostor o rozloze 320 metrů čtverečních, který nabízí nejen potřebné vybavení pro pohodlné sezení (včetně stěn s tematickými malbami ze světa kávy), ale také zajímavý výhled na okolní pohoří prostřednictvím vybudovaných oken na konci použitých kontejnerů.

Pro Starbucks však nejde o úplnou novinku. Ve Spojených státech má společnost desítky poboček, které jsou také vyrobeny z přepravních kontejnerů. A očividně tento typ architektury funguje natolik, že jej bude Starbucks prosazovat i nadále. Firma ostatně pro účely šetření životního prostředí založila iniciativu Starbucks Greener Stores, v rámci níž mají být tyto netradiční, modulární pobočky stavěny postupně po celém světě.

Foto: Starbucks