Petr Šmída z českého Enernu spouští nový investiční fond s kapitálem ve výši 11 miliard korun

corviglia
0Zobrazit komentáře

Evropské investiční fondy mezi sebou mají dalšího silného hráče s kapitálem ve stovkách milionů dolarů, respektive miliard korun. Jeden z partnerů tuzemské investiční skupiny ENERN Petr Šmída a jeho společník Cezary Smorszczewski zakládají nový fond s názvem Corviglia Capital Fund, který má za cíl vybrat 500 milionů dolarů, tedy přes 11,2 miliardy korun.

Fond se má zaměřit převážně na investice do fintech startupů v jejich pozdější fázi. Běžná investice bude dosahovat 10 až 50 milionů dolarů (224 milionů až 1,1 miliardy korun), což by mělo u většiny firem fondu zajistit minoritní podíl. Smorszczewski v minulosti působil na vedoucích pozicích převážně ve velkých polských bankách. Jednou z nich byla i polská Alior Bank, která později vstoupila na burzu s valuací 2 miliardy dolarů.

Naopak Šmída z pozice partnera Enernu rozhodoval o strategických investicích do více než 20 firem prostřednictvím tří různých větví fondu. Mezi nejzásadnější investice Enernu se řadí bezpochyby online supermarket Rohlik.cz Tomáše Čupra, slevový server Slevomat, který loni prošel akvizicí, rozvozová služba DámeJídlo.cz nebo startupy jako ROI Hunter, Twisto nebo Flatio.

enern

Některé z investic investičního fondu ENERN

Zmíněné Twisto je navíc fintech startup syna Petra Šmídy Michala, jenž Twisto založil a vede. Ostatně, CzechCrunch ho nedávno zpovídal v souvislosti s novými službami, které Twisto chystá. Corviglia Capital Fund má pro první tři roky připraveno 250 milionů dolarů, tedy 5,6 miliardy korun, v další fázi chce nabrat zbývající část kapitálu a proinvestovat znovu stejnou výši. Fond jako takový pak sídlí v Lucembursku.

Foto: Corviglia Capital Fund

Diskuze (0)

Novinka

Anonym