Petr Kellner chce v transakci za 20 miliard korun sloučit Air Bank s Home Creditem a Monetou

Ondřej HolzmanOndřej Holzman

airbank
0Zobrazit komentáře

Nejbohatší Čech Petr Kellner se rozhodl, že v České republice postaví jednoho z nejsilnějších hráčů na poli spotřebitelských půjček a mezi bankami zároveň. Jeho finanční skupina PPF zahájila proces, v rámci něhož má dojít ke sjednocení Air Bank a českého a slovenského Home Creditu s Moneta Money Bank. Hodnota obří transakce má být 19,75 miliardy korun a spojení by znamenalo vznik třetí největší banky co do velikosti bankovní sítě a dvojce na trhu ve spotřebitelských půjčkách.

Předběžnou dohodu o vzájemném propojení v pondělí oznámily skupina Home Credit, pod níž patří právě i Air Bank, a Moneta. Výsledkem propojení má být banka se značkou Air Bank, jež by měla dva miliony klientů. Moneta jich má aktuálně 1 milion, Air Bank přes 600 tisíc a další necelý půl milion přidá Home Credit. Nová skupina by měla zároveň třetí nejrozsáhlejší distribuční síť v Česku, čítající 237 poboček, 2 961 retailových obchodů a 1 005 bankomatů.

petr-kellner1

Petr Kellner chce spojit svůj Home Credit a Air Bank s Moneta Money Bank

„Cílem zamýšlené transakce je propojit úspěšnou značku Air Bank, zaměřenou na zákaznickou zkušenost, se silnými distribučními schopnostmi a sítí Monety. Banka, která vzejde z transakce, využije vedoucí pozice zúčastněných stran v internetovém a mobilním bankovnictví a i nadále bude v této oblasti investovat,“ uvedla skupina Home Credit.

richee

Přečtěte si takéBanka Creditas spustila první multibankovní aplikaci v Česku. Účet u ní mít vůbec nemusíteBanka Creditas spustila první multibankovní aplikaci v Česku. Účet u ní mít vůbec nemusíte

Plán mnohamiliardové transakce by se měl zrealizovat v následujících měsících s tím, že by mělo být vše uzavřeno do 1. července příštího roku, pokud budou souhlasit také regulátoři. V prvním kroku získá při vypořádávání transakce Moneta celou Air Bank a také český a slovenský Home Credit. V souvislosti s tím vydá Moneta 165,6 milionu nových akcií v hodnotě 13 miliard korun, díky kterým Home Credit získá téměř čtvrtinový podíl (24,48 %). Home Credit se tak stane největším akcionářem Monety. Ta zároveň Home Creditu ještě v rámci transakce zaplatí navíc 6,75 miliardy korun.

Nová bankovní skupina by se měla soustředit na služby pro domácnosti, živnostníky, menší firmy, ale také zákazníky s nadprůměrnými příjmy. Ostatně právě v těchto ohledech by se proťaly současné nabídky a služby Air Bank, Monety a Home Creditu. Společně by se mohla tato trojice mnohem rychleji posouvat a konkurovat větším hráčům, ať už na bankovním nebo půjčkovém trhu.

moneta

Moneta Money Bank by se mohla v příštím roce přebarvit na Air Bank

„Spojení těchto podniků, které se vzájemně velmi dobře doplňují, povede k vytvoření přední české retailové banky a druhého největšího poskytovatele spotřebitelských úvěrů v České republice,“ uvedl Tomáš Spurný, generální ředitel a předseda představenstva Monety.

Home Credit, který byl založen v roce 1997 a jehož majoritním vlastníkem je PPF Petra Kellnera, je již nyní jedním z předních poskytovatelů spotřebitelského financování nejen ve střední a východní Evropě, ale také v Asii. Moneta je zase se svou milionovou zákaznickou bází čtvrtou největší bankou v Česku. Pod aktuálním názvem Moneta Money Bank funguje od roku 2016, kdy vstupovala na burzu a měnila jméno z GE Money Bank. Pokud k výše avizované transakci dojde, zůstane nicméně jako jediný brand Air Bank.

Diskuze (0)

Novinka

Anonym